Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Domowy żytni zakwas

28.03.2019

Drukuj

Domowy żytni zakwas

Artykuł dostępny

Wielkanocnego żurku nie sposób przygotować bez dobrej jakości zakwasu. Oczywiście produkt ten można dostać w większości sklepów, jednak przyrządzony domowym sposobem gwarantuje najlepszy smak. Co ważne taki własny zakwas będzie w 100% naturalny - bez konserwantów i polepszaczy smaków. Do przygotowania domowego zakwasu nie potrzeba wiele - mąka, woda i przyprawy. W różnych przepisach na zakwas wykorzystywane są różne rodzaje mąki. Jednak jeśli lubisz odpowiednio kwaśny i gęsty żurek, najlepsza jest pełnoziarnista mąka żytnia.

r e k l a m a

Zakwasu nie można przygotować chwilę przed gotowaniem żuru. Musimy o nim pamiętać już kilka dni wcześniej. W słoiku bowiem musi zajść proces fermentacji, który jest kluczowy dla powstania najlepszej bazy do żurku.

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki przegotowanej i ciepłej wody,
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami – jeśli mamy gładką mąkę warto dosypać garść płatków owsianych
  • 3 ząbki czosnku ,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • piętka naturalnego chleba na zakwasie .

Jak to zrobić?

Mąkę żytnią wsyp do wysokiego szklanego lub kamionkowego naczynia i zalej jedną szklanką ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj.Do powstałej papki wlej pozostałą wodę i dodaj przyprawy. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
Naczynie przykryj ściereczką lub gazą, by dochodziło do niego powietrze i wstaw do ciepłego miejsca na 3–5 dni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać zakwas.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: spadki cen w skupach przystopowały

Czytaj

Tagi:

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii