StoryEditor

Domowy żytni zakwas

Nie ma wielkanocnego żurku bez domowego zakwasu żytniego. Sprawdź jak prosto można go zrobić.
28.03.2019., 06:03h
Wielkanocnego żurku nie sposób przygotować bez dobrej jakości zakwasu. Oczywiście produkt ten można dostać w większości sklepów, jednak przyrządzony domowym sposobem gwarantuje najlepszy smak. Co ważne taki własny zakwas będzie w 100% naturalny - bez konserwantów i polepszaczy smaków. Do przygotowania domowego zakwasu nie potrzeba wiele - mąka, woda i przyprawy. W różnych przepisach na zakwas wykorzystywane są różne rodzaje mąki. Jednak jeśli lubisz odpowiednio kwaśny i gęsty żurek, najlepsza jest pełnoziarnista mąka żytnia.

Zakwasu nie można przygotować chwilę przed gotowaniem żuru. Musimy o nim pamiętać już kilka dni wcześniej. W słoiku bowiem musi zajść proces fermentacji, który jest kluczowy dla powstania najlepszej bazy do żurku.

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki przegotowanej i ciepłej wody,
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami – jeśli mamy gładką mąkę warto dosypać garść płatków owsianych
  • 3 ząbki czosnku ,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • piętka naturalnego chleba na zakwasie .

Jak to zrobić?

Mąkę żytnią wsyp do wysokiego szklanego lub kamionkowego naczynia i zalej jedną szklanką ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj.Do powstałej papki wlej pozostałą wodę i dodaj przyprawy. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
Naczynie przykryj ściereczką lub gazą, by dochodziło do niego powietrze i wstaw do ciepłego miejsca na 3–5 dni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać zakwas.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 16:17