Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Dyniowe menu – czyli gulasz, kluski i kompot z dyni na drugie danie

15.11.2018

Drukuj

Dyniowe menu – czyli gulasz, kluski i kompot z dyni na drugie danie

Artykuł dostępny

Gulasz wołowy z dynią i kurkami

r e k l a m a


Składniki:
500 g mięsa wołowego,
400 g kurek,
1 łyżka oleju, 1 łyżka masła,
1 cebula, 2 ząbki czosnku,
5 ziaren jałowca, liście laurowe, oregano,
500 ml bulionu wołowego,
250 ml czerwonego wina,
3 łyżki brandy,
2 szkl. obranej dyni pokrojonej w kostkę,
80 ml śmietanki kremowej,
posiekana natka pietruszki.

Sposób wykonania:
Na patelnię wlać łyżkę oleju i smażyć pokrojone w kostkę mięso ok. 5 min. Wyłożyć je na talerz. Na patelnię włożyć masło, pokrojoną cebulę, czosnek, jałowiec, liście laurowe i oregano. Smażyć ok. 1 min. Dodać pokrojone kurki, podsmażone mięso i brandy. Po 3 min gotowania gulasz podlać winem, dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Potrawę gotować ok. 2,5 godz. – aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać pokrojoną dynię i gotować ok. 20 min. Doprawić śmietanką i posiekaną pietruszką.

Polecany artykuł

Toskańskie bułeczki

Dyniowe kluseczki

Składniki:
1 szkl. purée z dyni,
1,5 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko, 2 łyżki masła, sól.

Sposób wykonania:
Przygotować purée z dyni: obraną, wypestkowaną dynię włożyć do piekarnika i piec przez 70 min w 190°C. Po wystygnięciu zmiksować. Do purée dodać obie mąki, żółtko i posolić. Wyrobić ciasto, formować cienkie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu odcedzić. Wyłożyć na talerz, polać roztopionym masłem.


Kompot z dyni

Składniki:
0,5 kg dyni,
3 l wody,
5–6 łyżek cukru,
1 łyżka kwasku cytrynowego,
10 goździków,
1 cytryna.

Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę. Gotować w wodzie z cukrem, goździkami i kwaskiem, aż dynia będzie miękka. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Przestudzić.

Więcej przepisów na dania z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska.



Przepisy przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Przepis na zupę znajdziesz tutaj: Dyniowe menu - czyli wytrawna zupa z dyni na pierwsze danie


Zamów prenumeratę



Polecane dla Ciebie:

article icon

Rolnicy piszą list do Komisji Europejskiej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody