Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Dyniowe menu – czyli gulasz, kluski i kompot z dyni na drugie danie

15.11.2018

Drukuj

Dyniowe menu – czyli gulasz, kluski i kompot z dyni na drugie danie

Artykuł dostępny

Gulasz wołowy z dynią i kurkami

Składniki:
500 g mięsa wołowego,
400 g kurek,
1 łyżka oleju, 1 łyżka masła,
1 cebula, 2 ząbki czosnku,
5 ziaren jałowca, liście laurowe, oregano,
500 ml bulionu wołowego,
250 ml czerwonego wina,
3 łyżki brandy,
2 szkl. obranej dyni pokrojonej w kostkę,
80 ml śmietanki kremowej,
posiekana natka pietruszki.

r e k l a m a



Sposób wykonania:
Na patelnię wlać łyżkę oleju i smażyć pokrojone w kostkę mięso ok. 5 min. Wyłożyć je na talerz. Na patelnię włożyć masło, pokrojoną cebulę, czosnek, jałowiec, liście laurowe i oregano. Smażyć ok. 1 min. Dodać pokrojone kurki, podsmażone mięso i brandy. Po 3 min gotowania gulasz podlać winem, dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Potrawę gotować ok. 2,5 godz. – aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać pokrojoną dynię i gotować ok. 20 min. Doprawić śmietanką i posiekaną pietruszką.

Dyniowe kluseczki

Składniki:
1 szkl. purée z dyni,
1,5 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko, 2 łyżki masła, sól.

Polecany artykuł

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość



Sposób wykonania:
Przygotować purée z dyni: obraną, wypestkowaną dynię włożyć do piekarnika i piec przez 70 min w 190°C. Po wystygnięciu zmiksować. Do purée dodać obie mąki, żółtko i posolić. Wyrobić ciasto, formować cienkie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu odcedzić. Wyłożyć na talerz, polać roztopionym masłem.


Kompot z dyni

Składniki:
0,5 kg dyni,
3 l wody,
5–6 łyżek cukru,
1 łyżka kwasku cytrynowego,
10 goździków,
1 cytryna.

Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę. Gotować w wodzie z cukrem, goździkami i kwaskiem, aż dynia będzie miękka. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Przestudzić.

Więcej przepisów na dania z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska.



Przepisy przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Przepis na zupę znajdziesz tutaj: Dyniowe menu - czyli wytrawna zupa z dyni na pierwsze danie


Zamów prenumeratę

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii