Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Faszerowane jaja w 3 kolorach - przepis

10.04.2019

Drukuj

Faszerowane jaja w 3 kolorach - przepis

Artykuł dostępny

Jaja faszerowane to proste, ale też bardzo efektowne i smaczne danie lub przekąska. Podczas rodzinnych spotkań zazwyczaj znikają w pierwszej kolejności z zastawionego stołu. Podczas  Wielkanocy mamy okazję, by przyłożyć się do podania gotowanych jaj w bardziej świątecznej odsłonie.  Jako może być nie tylko w majonezie.

r e k l a m a

Polecam Wam żółty farsz wędzonego łososia, czerwony farsz paprykowo-pomidorowy oraz bardzo zdrowy zielony farsz z awokado.

Wybierając jaja do przygotowania jaj faszerowanych wybierzmy te duże typu L. Oczywiście najlepsze są te własne lub wiejskie. Jeśli muszą już być ze sklepu unikajmy jej z chowu fermowego, klatkowego. Sposób chowu ma niebagatelny wpływ na smak gotowanego jaja.

Polecany artykuł

Rynek drobiu i jaj przed Wielkanocą

Czego potrzebujesz?
  • 15 jaj,
  • sól,
  • pieprz.

Farsz żółty:
  • 70 g wędzonego łososia,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka chrzanu
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Farsz czerwony:
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 2 łyżki twarogu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • szczypta chili.

Farsz zielony:
  • średnie awokado,
  • 2 łyżki twarogu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka siekanego szczypiorku,
  • łyżka siekanego koperku.

Jak to zrobić?
15 jaj ugotuj na twardo i ostudź.
Przetnij je na połówki i delikatnie wydrąż żółtka. Żółtka podzieli na 3 części i rozetrzyj na gładką masą.
Farsz żółty: do masy z żółtek dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę chrzanu i łyżeczkę soku z cytryny. 70 g łososia i 1/3 pęczka szczypiorku drobno poszatkuj i dodaj do żółtek delikatnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz czerwony: do roztartych żółtek dodaj 2 łyżki twarogu i łyżkę koncentratu pomidorowego. 1/3 papryki drobno poszatkuj i połącz z masą. Dopraw solą, pieprzem oraz chili w proszku.
Farsz zielony: do żółtek dodaj 2 łyżki twarogu, 2 łyżki soku z cytryny, po łyżce siekanego szczypiorku i koperku. Awokado pozbaw pestki i rozduś widelcem na miazgę. Masę jajeczną połącz z awokado. Jeśli powstała pasta nie ma zdecydowanego koloru możesz go poprawić dodając 2 łyżki (lub jeden brykiet) mrożonego, zblendowanego szpinaku. Farsz dopraw solą i pieprzem.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: spadki cen w skupach przystopowały

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii