Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą

01.04.2021

Drukuj

Idealny przepis na Wielkanoc: barszcz biały i tortellini z białą kiełabasą

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Barszcz biały z borowikami i tortellini z białą kiełbasą to przepis, który łączy ze sobą tradycję i nowoczesność. Receptura na zupę nie odbiega od tych przez lata powtarzanych w domowych kuchniach, choć wyjątkowego smaku nadają mu borowiki. Nowoczesnym akcentem są pierożki tortellini, rodem z Włoch, ale nadziane tradycyjną polską białą kiełbasą. To przepis idealny na nadchodzącą Wielkanoc.

Składniki na zupę:
7 l wywaru jarskiego,
2 l zakwasu na żur,
20 g suszonych prawdziwków,
1 l śmietanki,
5 ząbków czosnku,
sól, pieprz, majeranek suszony, chrzan.

Składniki na tortellini:
surowa biała kiełbasa,
0,5 kg mąki Farina 00,
3 jajka,
1 łyżka oliwy.

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Do wywaru jarskiego wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz zakwas na żur, zagotować. Barszcz doprawić śmietanką, dodać grzyby i przyprawy. Gotować na małym ogniu, na koniec dodać chrzan, majeranek oraz czosnek.
Z mąki i jajek zarobić ciasto na tortellini, dodać sól i oliwę. Ugniatać około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 minut. Z ciasta wyciąć 8-cm krążki i ułożyć na nich mięso z białej kiełbasy, uformować tortellini. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Widziałeś już nasze video "Ceny skupu pszenicy są najwyższe od wielu lat"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody