Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Jesienne nalewki - Gruszkówka

07.10.2018

Drukuj

Jesienne nalewki - Gruszkówka

Artykuł dostępny

Gruszkówka

Do przygotowania nalewki używa się spirytus rozcieńczony wodą albo zmieszany z czystą wódką. Spirytus do nalewki powinien zawierać około 70% alkoholu. Spirytus o takiej mocy umożliwia wyekstrahowanie więcej smaku i aromatu, niż spirytus 98%. Nierozcieńczony spirytus zważy owoce, natomiast słaba wódka nie wydobędzie z nich pełnego smaku i aromatu.

r e k l a m a



Składniki:
2 kg soczystych, twardych gruszek Bonkreta Williamsa lub Konferencja, 
1 l spirytusu 70%,
0,5 kg cukru,
kora cynamonu,
8 goździków,
2–3 ziarenka kardamonu.

Sposób wykonania:
Obrane i pokrojone gruszki wkładamy do słoja, dodajemy cynamon, wanilię i kardamon, całość zalewamy spirytusem. Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na pół roku. Po tym czasie alkohol zlewamy, a gruszki zasypujemy cukrem i pozostawiamy w widnym miejscu, aż cukier się rozpuści. Powstały syrop zlewamy, z owoców wyciskamy sok i dolewamy do nalewki. Trunek filtrujemy, rozlewamy do butelek, zamykamy i trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu pół roku. 

Polecany artykuł

Jesienne nalewki - Jarzębinówka



Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii