Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jesienne nalewki - Gruszkówka

07.10.2018

Drukuj

Jesienne nalewki - Gruszkówka

Artykuł dostępny

Gruszkówka

r e k l a m a


Do przygotowania nalewki używa się spirytus rozcieńczony wodą albo zmieszany z czystą wódką. Spirytus do nalewki powinien zawierać około 70% alkoholu. Spirytus o takiej mocy umożliwia wyekstrahowanie więcej smaku i aromatu, niż spirytus 98%. Nierozcieńczony spirytus zważy owoce, natomiast słaba wódka nie wydobędzie z nich pełnego smaku i aromatu.

Składniki:
2 kg soczystych, twardych gruszek Bonkreta Williamsa lub Konferencja, 
1 l spirytusu 70%,
0,5 kg cukru,
kora cynamonu,
8 goździków,
2–3 ziarenka kardamonu.

Sposób wykonania:
Obrane i pokrojone gruszki wkładamy do słoja, dodajemy cynamon, wanilię i kardamon, całość zalewamy spirytusem. Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na pół roku. Po tym czasie alkohol zlewamy, a gruszki zasypujemy cukrem i pozostawiamy w widnym miejscu, aż cukier się rozpuści. Powstały syrop zlewamy, z owoców wyciskamy sok i dolewamy do nalewki. Trunek filtrujemy, rozlewamy do butelek, zamykamy i trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu pół roku. 

Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie i Śląskie: Najpierw susza, potem ulewy i podtopienia

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii