Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Jesienne nalewki – Pigwówka

16.10.2018

Drukuj

Jesienne nalewki – Pigwówka

Artykuł dostępny

Pigwówka

Do nalewek najlepiej używać wody źródlanej lub mineralnej, ewentualnie przegotowanej wody z kranu.

r e k l a m a



Składniki:
1 kg dojrzałych owoców pigwy,
0,5 kg cukru,
1 szklanka ciepłej wody,
0,5 litra spirytusu,
0,5 litra wódki,
laska wanilii,
1–2 goździki,
2–3 laski cynamonu.

Sposób wykonania:
Umytą, pokrojoną w plasterki pigwę układamy warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Szczelnie zamknięty słój wstawiamy do lodówki na 6–7 dni. Gdy cukier się rozpuści, a owoce zrobią się miękkie, do słoika wlewamy przegotowaną wodę, następnie wódkę, a na końcu spirytus. Zakręcony słoik stawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie pigwówkę filtrujemy, wlewamy do butelek, dodajemy kawałek cynamonu, wanilii i goździki. Nalewkę pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na minimum 3–4 miesiące.

Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska



Zobacz też: Gruszkówka, Winogronówka

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek świń: Stabilnie, ale tanio

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii