Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Jesienne nalewki – Winogronówka

10.10.2018

Drukuj

Jesienne nalewki – Winogronówka

Artykuł dostępny

Winogronówka

Początkowo zalane alkoholem owoce przechowuje się w ciepłym i ciemnym miejscu. Okres ten może trwać od kilku dni do kilkunastu tygodni. Po przefiltrowaniu i przelaniu trunku do butelek należy go przechowywać w chłodzie przez kilka miesięcy.

r e k l a m a



Składniki:
2 kg ciemnych, mocno dojrzałych winogron ogrodowych,
1,5 kg drobnego cukru,
1 litr wódki,
0,5 litra spirytusu.

Sposób wykonania:
Winogrona wkładamy do słoja i rozgniatamy, wlewamy najpierw wódkę, a potem spirytus. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż cukier się rozpuści.
Odcedzamy owoce, a syrop winogronowy dodajemy do wcześniej zlanego alkoholu. Nalewkę filtrujemy, wlewamy do butelek i wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Polecany artykuł

Jesienne nalewki - Jarzębinówka



Przepis i fotografie przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska




Zobacz też: Gruszkówka


Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii