StoryEditor

Jesienne nalewki – Winogronówka

Produkcja nalewek to zajęcie dla osób cierpliwych. O smaku i mocy trunku decyduje odpowiednio długi czas leżakowania.
18.09.2018., 15:09h
Winogronówka

Początkowo zalane alkoholem owoce przechowuje się w ciepłym i ciemnym miejscu. Okres ten może trwać od kilku dni do kilkunastu tygodni. Po przefiltrowaniu i przelaniu trunku do butelek należy go przechowywać w chłodzie przez kilka miesięcy.

Składniki:
2 kg ciemnych, mocno dojrzałych winogron ogrodowych,
1,5 kg drobnego cukru,
1 litr wódki,
0,5 litra spirytusu.

Sposób wykonania:
Winogrona wkładamy do słoja i rozgniatamy, wlewamy najpierw wódkę, a potem spirytus. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż cukier się rozpuści.
Odcedzamy owoce, a syrop winogronowy dodajemy do wcześniej zlanego alkoholu. Nalewkę filtrujemy, wlewamy do butelek i wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Przepis i fotografie przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska




Zobacz też: Gruszkówka


Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 22:49