Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Karp na Wigilię w cieście francuskim

09.12.2019

Drukuj

Karp na Wigilię w cieście francuskim

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Karp w Wigilię to tradycja. Jedni kochają karpia, inni go nie cierpią. Ta druga grupa zarzuca karpiowi, że cuchnie mułem i ma dużo ości. O ile na liczbę ości w kawałku ma wpływ, w jaki sposób sporcjujemy rybę, to na zapach mięsa wpływa w dużym stopniu sposób jego hodowli. Zatem przed świętami warto wybrać karpia ze sprawdzonego źródła. Te utrzymywane w czystych, regularnie płukanych zbiornikach nie mają nieprzyjemnego posmaku.

Gdy już mamy idealną rybę, trzeba ją podzielić. Chyba że dla wygody kupimy przygotowane filety. Do przepisu na rybę w cieście francuskim potrzebujemy filetów i to jak najdokładniej pozbawionych ości. Zabawa pensetą w kuchni się opłaci. Goście będą mogli w spokoju zjeść posiłek. Nikomu ość w gardle nie stanie.

Jeśli filety są gotowe, od zjedzenia karpia w cieście francuskim dzieli nas już tylko kilkadziesiąt minut. Przepis jest na prawdę prosty w wykonaniu.

r e k l a m a

 

Czego potrzebujesz?

2 filety z karpia,

2 płaty ciasta francuskiego,

przyprawa do ryb,

mąka do panierowania,

2 łyżki klarowanego masła,

1/2 pęczka koperku,

garść siekanego szczypiorku.

 

Jak to zrobić?


Rybę opłucz, osusz, podziel na filety. Postaraj się wyciągnąć jak najwięcej ości.

 


Mięso filetów ostrożnie ponacinaj w kratkę, by całość trzymała skóra.

 


Powstałe kratki dopraw dokładnie przyprawą do ryb oraz solą, a następnie opanieruj  w mące. Podsmaż płaty na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

 


Rozłóż ciasto francuskie i przełóż na nie podsmażoną rybę. Filety posyp posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem. Zawiń szczelnie w ciasto francuskie. Nadmiar obetnij.

 


Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponacinaj od góry, by ryba mogła odparować. Piecz przez 30–40 minut, aż ciasto się przyrumieni.

 


Upieczoną rybę podawaj z cytryną.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ile traktorów sprzedano we Francji, Włoszech i w Niemczech?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody