Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kiszonki na zdrowie

01.08.2020

Drukuj

Kiszonki na zdrowie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Kiszonki to przede wszystkim bomba witaminowa i probiotyczna. Są bogate w witaminy A, C, E i K, dostarczają sporo witamin z grupy B. Ponadto są źródłem kwasu mlekowego, który naturalnie reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Żaden apteczny suplement nie zawiera tyle dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego co domowe kiszonki.

Podstawowy przepis na kiszonki jest taki sam dla wszystkich warzyw. By kiszonka się udała warzywa muszą być świeże, z upraw, na których nie stosuje się pestycydów i herbicydów, a nawożenie jest ograniczone. Do kiszenia najlepsza jest sól kamienna – świetnie sprawdza się kłodawska i himalajska.

Składniki:

warzywa np. ogórki, kapusta, buraki, rzodkiewka, marchew,
1 litr wody plus 1 łyżka gruboziarnistej soli kamiennej,
czosnek, korzeń chrzanu, kopru,
ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Ogórki czy rzodkiewki najlepiej kisić w całości. Marchew, buraki, cukinię i kapustę poszatkować. Warzywa włożyć ściśle do słoików, dołożyć do nich ząbki czosnku, kawałki korzenia chrzanu oraz łodygi z kwiatostanami kopru. Opcjonalnie można dodać liście winogrona, dębu lub wiśni i przyprawy. Do letniej wody wsypać sól, dobrze zamieszać, by się rozpuściła i zalać warzywa w słoiku. Szczelnie zakręcić wieczko.
e.

Widziałeś już nasze video "Produkcja świń w gospodarstwie Erika Pedersena na północy Danii"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła - powiało optymizmem!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody