Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Kofta jagnięca po turecku z sosem paprykowym

Obrazek

Szaszłyk z mielonego jagnięcego mięsa – typowe danie tureckie - najlepiej będzie smakował prosto z grilla opalanego drzewem owocowym. My mieliśmy do dyspozycji tylko patelnię, ale mięso i tak było znakomite.

Agata Dobak15 września 2018, 10:00
Kofta jagnięca po turecku

Składniki:
500 g mielonej jagnięciny,
12–15 drobno posiekanych listków świeżej mięty,
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
sól morska.

Składniki na sos paprykowy:
2 papryki czerwone,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
200 ml bulionu,
1 łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz cayenne.

Sposób wykonania:
Jagnięcinę wyrabiać rękoma przez 5 minut, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z mięsa uformować podłużne kotleciki i nabić je na patyki do szaszłyków. Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podawać z białym ryżem i sosem paprykowym.

Przygotować sos. Papryki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować jeszcze 15 minut.
Całość  zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska






Picture of the author
Autor Artykułu:Agata Dobak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)