Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kofta jagnięca po turecku z sosem paprykowym

15.09.2018

Drukuj

Kofta jagnięca po turecku z sosem paprykowym

Artykuł dostępny

Kofta jagnięca po turecku

r e k l a m a


Składniki:
500 g mielonej jagnięciny,
12–15 drobno posiekanych listków świeżej mięty,
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
sól morska.

Składniki na sos paprykowy:
2 papryki czerwone,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
200 ml bulionu,
1 łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz cayenne.

Sposób wykonania:
Jagnięcinę wyrabiać rękoma przez 5 minut, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z mięsa uformować podłużne kotleciki i nabić je na patyki do szaszłyków. Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podawać z białym ryżem i sosem paprykowym.

Przygotować sos. Papryki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować jeszcze 15 minut.
Całość  zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska




article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody