StoryEditor

Kofta jagnięca po turecku z sosem paprykowym

Szaszłyk z mielonego jagnięcego mięsa – typowe danie tureckie - najlepiej będzie smakował prosto z grilla opalanego drzewem owocowym. My mieliśmy do dyspozycji tylko patelnię, ale mięso i tak było znakomite.
14.08.2018., 15:08h
Kofta jagnięca po turecku

Składniki:
500 g mielonej jagnięciny,
12–15 drobno posiekanych listków świeżej mięty,
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
sól morska.

Składniki na sos paprykowy:
2 papryki czerwone,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
200 ml bulionu,
1 łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz cayenne.

Sposób wykonania:
Jagnięcinę wyrabiać rękoma przez 5 minut, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z mięsa uformować podłużne kotleciki i nabić je na patyki do szaszłyków. Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podawać z białym ryżem i sosem paprykowym.

Przygotować sos. Papryki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować jeszcze 15 minut.
Całość  zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska




Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 20:49