Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kofta jagnięca po turecku z sosem paprykowym

15.09.2018

Drukuj

Kofta jagnięca po turecku z sosem paprykowym

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Kofta jagnięca po turecku

Składniki:
500 g mielonej jagnięciny,
12–15 drobno posiekanych listków świeżej mięty,
2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
sól morska.

Składniki na sos paprykowy:
2 papryki czerwone,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
200 ml bulionu,
1 łyżka octu jabłkowego,
sól, pieprz cayenne.

Sposób wykonania:
Jagnięcinę wyrabiać rękoma przez 5 minut, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Z mięsa uformować podłużne kotleciki i nabić je na patyki do szaszłyków. Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Podawać z białym ryżem i sosem paprykowym.

Przygotować sos. Papryki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć, ciągle mieszając przez 5 minut. Następnie dodać gorący bulion i ocet. Gotować jeszcze 15 minut.
Całość  zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem cayenne do smaku.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska




Polecane dla Ciebie:

article icon

Co zrobić ze zużytą folią kiszonkarską?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii