StoryEditor

Majowe menu: przepis na sałatkę ze szparagami i kurczakiem

Już czas na zielone szparagi! Ten sezonowy specjał poleca się do końca czerwca. Szparagi smakują świetnie solo, ale w sałatce z kurczakiem jeszcze lepiej.
27.04.2020., 13:04h

Szparagowy sezon nie trwa długo, warto więc wykorzystywać te warzywa w różnych konfiguracjach. Gotowane i podawane z masełkiem i bułką tarą lub sosem holenderskim to klasyka. Jednak zielone szparagi są również doskonałym składnikiem pysznych sałatek.
Dziś proponujemy sałatkę z zielonymi szparagami i grillowanym kurczakiem.

Sałatka ze szparagami i kurczakiem

Składniki:

pęczek zielonych szparagów,

4 łyżki oliwy,

1 podwójna pierś kurczaka,

2 łyżki kaparów,

kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego,

2 garście rukoli lub poszarpana sałata,

1/2 szklanki majonezu,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku,

sól, pieprz.

Przygotowanie:

Szparagi umyć, oprószyć solą i wysmarować odrobiną oliwy.

Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Skropić oliwą. Grillować na patelni z dwóch stron na złoty kolor, przez około 8–10 minut. Szparagi dodać w połowie grillowania kurczaka. Na koniec dorzucić na patelnię kapary. Kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na kawałki.

Wymieszać majonez z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem, dodać zgrillowane kapary i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Kurczaka podawać na liściach rukoli lub sałaty z grillowanymi szparagami i sosem, skropić cytryną.

 

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 09:46