Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Majowe menu: przepis na tartę z botwinką

27.04.2020

Drukuj

Majowe menu: przepis na tartę z botwinką

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Warto korzystać w kuchni z sezonowych warzyw i owoców. Pod koniec kwietnia zaczynamy już sezon na botwinkę, z której nie tylko może powstać przepyszny chłodnik, czy sałatka, ale wiele, wiele więcej smacznych i zdrowych potraw. Dziś proponujemy Wam tarty z ciasta francuskiego podawane właśnie z botwinką, serem i sadzonym jajem.
Dobór sera zależy od Waszych gustów. Można wybrać zdecydowaną w smaku gorgonzolę, ale również ser typu camembert lub brie, a nawet fetę. Co, kto lubi. Przepis nie wymaga najwyższych lotów umiejętności kulinarnych, a na pewno będzie pysznym i zdrowym akcentem podczas majówkowych grilli, czy pikników na świeżym powietrzu.

Składniki:

r e k l a m a

  • opakowanie prostokątnego ciasta francuskieg
  • pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub szczypiorku,
  • 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym),
  • 6–8 jajek,
  • oliwa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ciasto rozwinąć, podzielić na 6–8 kwadratów i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, pomijając jego brzegi. Wstawić blachę do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.

Polecany artykuł

Ziemniaki na talerzu w międzynarodowych smakach – przepisy na ziemniaczane potrawy

Buraczki z botwinki obierać i pokroić na plasterki. Łodyżki i liście drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić buraczki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smażyć przez 5 minut, po czym dodać łodyżki oraz listki botwinki i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać posiekany koperek lub szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.

Gdy spody tart przestygną, palcami wgnieść środek. Na ciasto rozłożyć nadzienie z botwinki, oraz kawałki sera. Na koniec ostrożnie wbić po 1 jajku na każdą tartę. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić tarty z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 10–15 minut.

Agrarsklep

Miód. Smaki z mojego ogrodu

Miód. Smaki z mojego ogrodu

Płacisz tylko

7,99 zł

Cena regularna 9,99 zł

SPRAWDŹ

 


Widziałeś już nasze video "Zbiór kukurydzy na kiszonkę na Opolszczyźnie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Egzekucja z gospodarstwa przez zarząd

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody