Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Marynowane grzybki – przepis

19.09.2020

Drukuj

Marynowane grzybki – przepis

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Borowiki, gąski, gołąbki, rydze, maślaki i kurki – te wszystkie grzyby nadają się idealnie, by je zaprawić w occie. Do marynaty używamy mniejszych grzybków lub samych kapeluszy. Są idealnym dodatkiem do mięs, sałatek lub jako przystawka. Ważne by nie były zbyt kwaśne.

Składniki

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki),
  • 2 l wody, só.l
  • Na zalewę:
  • 2–4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka soli, 1 opakowanie gorczycy, 1 łyżka cukru,
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania

Grzyby obgotować w osolonej wodzie przez ok. 10–15 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę gotować ok. 10–15 min. Grzyby umieścić w wyparzonych słoiczkach, zalać gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować ok. 15 min.

Widziałeś już nasze video "Zbiór kukurydzy na kiszonkę na Opolszczyźnie"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: giełdowe obniżki cen, a u nas w górę

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody