Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Marynowane grzybki – przepis

Obrazek

Marynowane grzybki to klasyka gatunku. Sprawdź  przepis na uniwersalną, domową marynatę.

Paulina Janusz-Twardowska19 września 2020, 12:12
Borowiki, gąski, gołąbki, rydze, maślaki i kurki – te wszystkie grzyby nadają się idealnie, by je zaprawić w occie. Do marynaty używamy mniejszych grzybków lub samych kapeluszy. Są idealnym dodatkiem do mięs, sałatek lub jako przystawka. Ważne by nie były zbyt kwaśne.

Składniki

  • 1 kg grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki),
  • 2 l wody, só.l
  • Na zalewę:
  • 2–4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka soli, 1 opakowanie gorczycy, 1 łyżka cukru,
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania

Grzyby obgotować w osolonej wodzie przez ok. 10–15 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystkie składniki przeznaczone na zalewę gotować ok. 10–15 min. Grzyby umieścić w wyparzonych słoiczkach, zalać gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pasteryzować ok. 15 min.

Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy