StoryEditor

Najlepsza babka wielkanocna według przepisu KGW Rusko - musisz poznać ten przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki. Specjalnie dla nas panie z KGW Rusko w Wielkopolsce prezentują przepis na prostą i pyszną babkę wielkanocną na oleju rzepakowym.
13.04.2022., 17:04h

Potrzebne składniki:

  •  6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szklanką cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i łączymy je w jednolitą masę, a później wlewamy 6 łyżek oleju rzepakowego. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita, dobrze napowietrzona gładka masa.

Do osobnej miseczki odlewamy około 1/3 masy i dodajemy kakao – mieszamy.

Formę do babki smarujemy masłem i wylewamy do niej jasną masę. Następnie cienką stróżką dodajemy ciasto kakaowe, tworząc nieregularne wzory.

Tak przygotowaną bakę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 50 minut.

Po tym czasie baka jest gotowa! Wystarczy ją polukrować, ozdobić według uznania i już nasz wielkanocny wypiek może zagościć na stole.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 14:30