Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Najlepsza babka wielkanocna według przepisu KGW Rusko - musisz poznać ten przepis!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki. Specjalnie dla nas panie z KGW Rusko w Wielkopolsce prezentują przepis na prostą i pyszną babkę wielkanocną na oleju rzepakowym.

Paulina Janusz-Twardowska13 kwietnia 2022, 16:57

Potrzebne składniki:

  •  6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szklanką cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i łączymy je w jednolitą masę, a później wlewamy 6 łyżek oleju rzepakowego. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita, dobrze napowietrzona gładka masa.

Do osobnej miseczki odlewamy około 1/3 masy i dodajemy kakao – mieszamy.

Formę do babki smarujemy masłem i wylewamy do niej jasną masę. Następnie cienką stróżką dodajemy ciasto kakaowe, tworząc nieregularne wzory.

Tak przygotowaną bakę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 50 minut.

Po tym czasie baka jest gotowa! Wystarczy ją polukrować, ozdobić według uznania i już nasz wielkanocny wypiek może zagościć na stole.


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy