Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Najlepszy przepis na krem chrzanowy z jajkami przepiórczymi

Obrazek

Bogactwo wielkanocnych specjałów jest większe, niż mogłoby się wydawać. Oprócz najczęściej kojarzonych z Wielkanocą dań, takich jak żurek, biała kiełbasa czy babki drożdżowe, warto postawić na mniej znane tradycyjne potrawy, jak popularna zwłaszcza na południu kraju zupa chrzanowa, czy przyrządzany na wschodzie Polski deser na bazie twarogu i bakalii, czyli pascha wielkanocna. Dla lubiących różnorodność polecamy przystawkę w nowoczesnym stylu.

Katarzyna Sierszeńska6 kwietnia 2023, 09:59

Krem chrzanowy z jajkami przepiórczymi

Składniki:

  • 1250 ml wody,
  • 4 białe surowe kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • kawałek pora (ok. 10 cm),
  • kawałek selera (ok. 70 g),
  • korzeń pietruszki (ok. 70 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki chrzanu ze słoika,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • liść laurowy, ziele angielskie, łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • jajka przepiórcze na twardo i natka pietruszki (do podania).

Przygotowanie:

W garnku na maśle klarowanym lekko podsmażyć poszatkowane cebulę i por. Wlać 1250 ml wody. Pokroić w kostkę seler i korzeń pietruszki. Dodać do garnka. Dołożyć 3 całe obrane ząbki czosnku, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Garnek przykryć przykrywką i gotować przez 20 min, na małej mocy palnika. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Dołożyć do garnka. Dołożyć kiełbasy oraz boczek. Wsypać majeranek, sól i pieprz. Przykryć i gotować jeszcze ok. 25 minut. Wyjąć kiełbasy i boczek. Do zupy dodać trzy łyżki chrzanu. Zupę gotować jeszcze na bardzo małej mocy palnika i zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną, połączoną z łyżką mąki. Mieszać przez chwilę, gotować 2 min i wyłączyć zupę. Po przestudzeniu zmiksować zupę na krem. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi, białą kiełbasą i natką pietruszki.

Fot. Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)