StoryEditor

Obiad na polu - Słoik mięsny - 710 kcal

Pracujesz w polu od rana do nocy, a po powrocie do domu masz napad wilczego głodu. Jeśli znasz ten schemat działania, warto go zmienić i zacząć odżywiać się właściwie. W czasie pracy należy zrobić przerwę i spożyć pełnowartościowy posiłek przypominający obiad. Nasz mięsny słoik zaspokoi każdy głód, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, uzupełni witaminy i minerały. 
10.04.2018., 13:04h
Składniki:
200 g mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka,
sól, pieprz,
1/2 woreczka kaszy bulgur lub gryczanej,
1 ogórek kiszony,
1 mała cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/3 papryki,
2 garście różnych sałat.

Sposób wykonania:
Mięso mielone doprawione solą i pieprzem podsmażyć na patelni. Cebulkę pokrojoną w piórka podsmażyć na łyżce oliwy. Kaszę ugotować. Ogórek kiszony i paprykę pokroić w kosteczkę. Wkładać kolejno do słoika: miks sałat, kaszę, mięso mielone, cebulę, ogórek 
i paprykę. Polać sosem musztardowym lub pomidorowym.


Sos pomidorowy

Składniki:
1/2 cebuli,
1/2  słoiczka przecieru pomidorowego,
3 łyżki masła,
1/3 małej papryki,
pieprz,
oregano,
odrobina miodu.

Sposób wykonania:
Drobno pokrojoną paprykę i cebulę zeszklić na maśle. Dodać przecier pomidorowy. Smażyć 10 minut na wolnym ogniu.

Sos miodowo - musztardowy

Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 łyżka musztardy sarepskiej,
1 łyżka miodu.

Sposób wykonania:
Składniki wymieszać.

Przepisy przygotowała Balbina Piontek

Opr. Agata Dobak
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 02:05