Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pancake na słono, czyli przepis na amerykański naleśnik

26.09.2019

Drukuj

Pancake na słono, czyli przepis na amerykański naleśnik

Artykuł dostępny

Tym, którzy nie śledzą moich przepisów na bieżąco, przypominam, że w tym miesiącu prezentuję Wam przepisy na sycące i pożywne śniadania z różnych stron świata. Dziś wybierzemy się hen za Ocean, by nauczyć się smażyć naleśniki w wersji amerykańskiej. Choć składniki ciasta w USA i Kanadzie (tak, Kanadyjczycy też kochają pancake'i) są analogiczne do tych używanych w Polsce, to jednak różnią się od naszych tradycyjnych naleśników.

r e k l a m a

Przepis na naleśniki przywędrował do Stanów z Europy wraz z kolonistami  z Francji, Anglii i Holandii i w czasach Dzikiego Zachodu tamtejsze placki wyglądały zupełnie, jak nasze. Dopiero pod koniec XVIII wieku kucharki zaczęły dodawać do ciasta drożdży, zyskując pulchne ciasto. Przepis na pierwszy amerykański naleśnik znalazł się w książce kucharskiej z 1796 roku pod tytułem American Coocery.

Do przygotowania amerykańskich placków potrzeba mąki – pszennej, kukurydzianej lub gryczanej, jaj i mleka oraz spulchniacza – proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. Pancake'i mają być bowiem wyrośnięte i puszyste, wielkości deserowego talerzyka. Amerykanie najchętniej pałaszują takie naleśniki na słodko.

Polecany artykuł

Toskańskie bułeczki

Najpopularniejszym tam dodatkiem jest syrop klonowy, ewentualnie roztopione masło połączone z miodem. Z owoców najczęściej dodaje się borówki. W wersji wytrawnej pancake'i podawane są często z sadzonym jajem i usmażonym na chrupko sporym płatem bekonu.

Oczywiście istnieje niezliczona ilość wariacji i przepisów na amerykańskie naleśniki, a jednym z nich są pancake'i z żółtym, twardym serem i kiełbasą. Ja wykorzystałam do smażenia ser cheddar oraz kiełbasę chorizo. Smak podkręciłam dymką ze szczypiorem.

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kiełbasa chorizo lub inna podsuszana,
  • 100 g twardego sera dojrzewającego,
  • 3 małe dymki ze szczypiorem,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić?


3 szklanki mąki przesiej z czubatą łyżką do pieczenia do miski. Dodaj trzy jajka i e szklanki mleka. Całość zmiksuj na gładką masę naleśnikową. Dopraw solą i pieprzem.


Kiełbasę chorizo lub inną, kiełbasę, którą znajdziesz w lodówce pokrój w kostkę i podsmaż. Ser oraz dymkę poszatkuj. Dodatki połączy z ciastem. Masa powinna być dość gęsta.


Na rozgrzany olej nałóż łyżką ciasto i smaż na średnim ogniu z obu stron do rumianego koloru. Podawaj ze świeżymi pomidorami i bazylią lub keczupem.
article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody