Weź udział w konkursie
i wygraj ursusa

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pancake na słono, czyli przepis na amerykański naleśnik

26.09.2019

Drukuj

Pancake na słono, czyli przepis na amerykański naleśnik

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Tym, którzy nie śledzą moich przepisów na bieżąco, przypominam, że w tym miesiącu prezentuję Wam przepisy na sycące i pożywne śniadania z różnych stron świata. Dziś wybierzemy się hen za Ocean, by nauczyć się smażyć naleśniki w wersji amerykańskiej. Choć składniki ciasta w USA i Kanadzie (tak, Kanadyjczycy też kochają pancake'i) są analogiczne do tych używanych w Polsce, to jednak różnią się od naszych tradycyjnych naleśników.

Przepis na naleśniki przywędrował do Stanów z Europy wraz z kolonistami  z Francji, Anglii i Holandii i w czasach Dzikiego Zachodu tamtejsze placki wyglądały zupełnie, jak nasze. Dopiero pod koniec XVIII wieku kucharki zaczęły dodawać do ciasta drożdży, zyskując pulchne ciasto. Przepis na pierwszy amerykański naleśnik znalazł się w książce kucharskiej z 1796 roku pod tytułem American Coocery.

Do przygotowania amerykańskich placków potrzeba mąki – pszennej, kukurydzianej lub gryczanej, jaj i mleka oraz spulchniacza – proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. Pancake'i mają być bowiem wyrośnięte i puszyste, wielkości deserowego talerzyka. Amerykanie najchętniej pałaszują takie naleśniki na słodko.

r e k l a m a

Najpopularniejszym tam dodatkiem jest syrop klonowy, ewentualnie roztopione masło połączone z miodem. Z owoców najczęściej dodaje się borówki. W wersji wytrawnej pancake'i podawane są często z sadzonym jajem i usmażonym na chrupko sporym płatem bekonu.

Oczywiście istnieje niezliczona ilość wariacji i przepisów na amerykańskie naleśniki, a jednym z nich są pancake'i z żółtym, twardym serem i kiełbasą. Ja wykorzystałam do smażenia ser cheddar oraz kiełbasę chorizo. Smak podkręciłam dymką ze szczypiorem.

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kiełbasa chorizo lub inna podsuszana,
  • 100 g twardego sera dojrzewającego,
  • 3 małe dymki ze szczypiorem,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić?


3 szklanki mąki przesiej z czubatą łyżką do pieczenia do miski. Dodaj trzy jajka i e szklanki mleka. Całość zmiksuj na gładką masę naleśnikową. Dopraw solą i pieprzem.


Kiełbasę chorizo lub inną, kiełbasę, którą znajdziesz w lodówce pokrój w kostkę i podsmaż. Ser oraz dymkę poszatkuj. Dodatki połączy z ciastem. Masa powinna być dość gęsta.


Na rozgrzany olej nałóż łyżką ciasto i smaż na średnim ogniu z obu stron do rumianego koloru. Podawaj ze świeżymi pomidorami i bazylią lub keczupem.

Widziałeś już nasze video "Hodowcy świń znów na minusie – w ciągu 2 miesięcy ceny spadły o 30%"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Unijny budżet na lata 2021-2027. KE wydzieliła na rolnictwo 348,3 mld euro

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody