Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Paszteciki z grzybami - przepis

12.09.2020

Drukuj

Paszteciki z grzybami - przepis

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Leśne grzyby otoczone ciastem drożdżowym. Czy może być coś lepszego? Podajemy przepis na domowe paszteciki z grzybami. Palce lizać.

Składniki:

Na farsz:
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg grzybów (suszonych lub świeżych),
  • 1–2 łyżki oleju,
  • 1 jajko.

Na ciasto:
  • 3–3,5 szklanki mąki,
  • 1/2 opakowania drożdży,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka, 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru, 1 łyżka wody,
  • sól.

Sposób przygotowania

Farsz: suszone grzyby, poprzednio zalane wodą, gotować ok. 40 min. Pokroić na paski i połączyć z podsmażoną na maśle cebulą. Farsz doprawić solą, pieprzem i połączyć z rozkłóconym jajkiem.
Ciasto: Połączyć mleko, cukier i drożdże z 1 łyżką mąki i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże zagnieść z mąką, jajkiem, masłem i solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kulkę rozwałkować na kształt owalu, przez środek rozłożyć równomiernie farsz. Ciasto zwinąć w ścisły rulon. Pokroić go w plastry o szerokości 3–4 cm. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 20–25 minut w temperaturze 200 st. C.

Widziałeś już nasze video "Opolszczyzna: żniwa na półmetku"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: giełdowe obniżki cen, a u nas w górę

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody