Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

11.07.2020

Drukuj

Pieczone pomidory w ziołowej zalewie

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Lipiec to najlepszy czas, by wziąć się za przetwory z pomidorów. Różnorodność gatunków tych pysznych warzyw (a w zasadzie owoców) pozwala na przeróżne wariacje. Oczywiście zawsze warto przygotować domowe przeciery pomidorowe, które można wykorzystać do licznych potraw. Jednak obok tych tradycyjnych przetworów warto postawić na pomidora w trochę innej odsłonie. Dziś polecam pieczone pomidory w ziołowej zalewie.

Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej lima),
  • 1 szklanka oliwy,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 6 łyżeczek soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki bazylii i skórki cytryny,
  • po łyżeczce oregano, tymianku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:
Umyte, osuszone pomidory przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem.  Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.
Oliwę wymieszać z ziołami, sokiem i skórką z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszaniną zalać pomidory i wstawić do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piec 2–2,5 godziny, w zależności od wielkości pomidorów. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Upieczone pomidory obrać ze skórki, włożyć do wyparzonych i osuszonych słoików i zalać pozostałą z pieczenia ziołową oliwą.
Pomidory są gotowe do bezpośredniego spożycia, można je przechowywać kilka dni w lodówce. Można też je pasteryzować w słoikach i zachować na sezon zimowy.
Smacznego!

Widziałeś już nasze video "Rolnik rok temu stracił cały dobytek w pożarze. Jak sobie radzi dzisiaj?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec lata z przymrozkami

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody