Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Pierogi z kapustą i grzybami

Obrazek

Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.

Agata Dobak15 grudnia 2018, 10:00
Pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.


Składniki na ciasto:
1 kg mąki,
1 jajko,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
2,5 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:
1/2  kg kapusty kiszonej,
4,5 szklanki wody,
2 cebule,
garść grzybów suszonych,
2 łyżki masła klarowanego,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Gotujemy osobno: grzyby w 2 szklankach wody oraz kapustę 
z liściem laurowym i zielem angielskim przez 40 min. Wszystko studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli. Ugotowane grzyby drobno kroimy i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy 10 min, dodajemy pieprz i sól. Wystudzoną kapustę drobno miksujemy, dodajemy do grzybów, podlewamy resztą wody i smażymy, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kapusta z grzybami powinna być zwarta. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Ciasto przygotowujemy według przepisu na uszka, używając do wykrawania szklanki o średnicy 7 cm. Porcja na 40 pierogów.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Sprawdź też przepisy na:
Wigilijny barszcz,
Świąteczny pasztet.



Picture of the author
Autor Artykułu:Agata Dobak
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)