Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pierogi z kapustą i grzybami

15.12.2018

Drukuj

Pierogi z kapustą i grzybami

Artykuł dostępny

Pierogi z kapustą i grzybami

r e k l a m a



Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.


Składniki na ciasto:
1 kg mąki,
1 jajko,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
2,5 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:
1/2  kg kapusty kiszonej,
4,5 szklanki wody,
2 cebule,
garść grzybów suszonych,
2 łyżki masła klarowanego,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Gotujemy osobno: grzyby w 2 szklankach wody oraz kapustę 
z liściem laurowym i zielem angielskim przez 40 min. Wszystko studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli. Ugotowane grzyby drobno kroimy i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy 10 min, dodajemy pieprz i sól. Wystudzoną kapustę drobno miksujemy, dodajemy do grzybów, podlewamy resztą wody i smażymy, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kapusta z grzybami powinna być zwarta. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Ciasto przygotowujemy według przepisu na uszka, używając do wykrawania szklanki o średnicy 7 cm. Porcja na 40 pierogów.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Sprawdź też przepisy na:
Wigilijny barszcz,
Świąteczny pasztet.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – podwyżki są, ale bez szału

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody