Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pierogi z kapustą i grzybami

15.12.2018

Drukuj

Pierogi z kapustą i grzybami

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Pierogi z kapustą i grzybami


Pierogi mogą mieć różne nadzienia, ale nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Muszą mieć delikatne ciasto i zwarty farsz. Liczą się tylko te ręcznie klejone. Warto więc sobie przypomnieć domowe tajniki ich przygotowywania.


Składniki na ciasto:
1 kg mąki,
1 jajko,
1 łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
2,5 szklanki gorącej wody,
1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:
1/2  kg kapusty kiszonej,
4,5 szklanki wody,
2 cebule,
garść grzybów suszonych,
2 łyżki masła klarowanego,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Gotujemy osobno: grzyby w 2 szklankach wody oraz kapustę 
z liściem laurowym i zielem angielskim przez 40 min. Wszystko studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzane masło i dusimy, aż się zeszkli. Ugotowane grzyby drobno kroimy i wrzucamy do cebuli. Całość smażymy 10 min, dodajemy pieprz i sól. Wystudzoną kapustę drobno miksujemy, dodajemy do grzybów, podlewamy resztą wody i smażymy, aż płyn całkowicie się wchłonie. Kapusta z grzybami powinna być zwarta. Farsz możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
Ciasto przygotowujemy według przepisu na uszka, używając do wykrawania szklanki o średnicy 7 cm. Porcja na 40 pierogów.

Przepisy przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Sprawdź też przepisy na:
Wigilijny barszcz,
Świąteczny pasztet.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Co zrobić ze zużytą folią kiszonkarską?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii