Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Prosty obiad na żniwa: pseudo strogonow z indyka

16.07.2019

Drukuj

Prosty obiad na żniwa:  pseudo strogonow z indyka

Artykuł dostępny

Żniwa rozkręciły się już na dobre. Czasu jest więc niewiele i na gotowanie, i na jedzenie. Mimo to, jeść trzeba. Podczas wzmożonych prac tym bardziej warto szykować posiłki zbilansowane i pożywne, by była siła na kolejne godziny roboty w polu. 

r e k l a m a

Typem posiłków, które są chętnie zjadane przez panów są sosy. Latem jednak unikam zawiesistych, ciężkich sosów do mięs i szukam lżejszej alternatywy. Bardzo dobrze sprawdza się u mnie danie, które można nazwać pseudo strogonowem, bo do jego przyrządzenia wykorzystuję filet z indyka zamiast wołowiny. Dzięki temu sos wychodzi o wiele lżejszy, a i czas gotowania jest krótszy. To danie doskonale nadaje się, gdy do wyżywienia masz liczną rodzinę bądź pomocników na polu. Jest to danie jednogarnkowe!

Jako dodatek możesz podać ryż, bądź ulubioną kaszę. I już pełnowartościowy posiłek jest gotowy. Łatwo go przewieźć w termosie lub kocherze i zjeść podczas przerwy na polu.

Czego potrzebujesz?


  • 1,2-1,5 kg filetu z indyka,
  • 600 g pieczarek,
  • 4 cebule,
  • 1,5 szklanki śmietany do zup 18%,
  • 150 g koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki masła,
  • mąka pszenna,
  • szklanka bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • łyżka: mielonej ostrej papryki, słodkiej papryki, cukru,
  • sól, pieprz.

Jak to zrobić?

Filet z indyka umyć, osuszyć, obrać z błon i pokroić w kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju. Przerzucić do 5-litrowego garnka i skropić sokiem z cytryny. Na tej samej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim piórka cebuli. Gdy zrobi się miękka dołożyć do niej koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 3 minuty. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelni rozgrzać kolejną porcję masła i podsmażyć pokrojone w półpiórka pieczarki. Gdy woda odparuje, grzyby połączyć z filetem i cebulą. Całość podlać bulionem i wodą. Przyprawić paprykami i cukrem. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Wlać śmietanę. Po 5 minutach strogonow jest gotowy. Na pole najlepiej podać go z ryżem lub ulubioną kaszą. Świetnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi oraz kopytkami.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opolskie w obszarze zagrożenia ASF

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Przepis na szybkie danie - strogonow z indyka
Przepis na szybkie danie - strogonow z indyka
Przepis na szybkie danie - strogonow z indyka
Przepis na szybkie danie - strogonow z indyka
Przepis na szybkie danie - strogonow z indyka

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody