Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis: Jagodowy sernik na zimno, bez pieczenia

09.05.2019

Drukuj

Przepis: Jagodowy sernik na zimno, bez pieczenia

Artykuł dostępny

Gdy na zewnątrz rośnie temperatura przychodzi czas na przepyszne ciasta na zimno. Doskonałym przepisem z tej kategorii jest owocowy sernik na zimno. By zupełnie uniknąć piekarnika można go przygotować na spodzie z herbatników. Ja do związania herbatnikowego proszku używam masła orzechowego, gdyż jest zdecydowanie zdrowsze niż powszechnie używane kremy czekoladowe. Ponadto, nadaje ciastu zupełnie nieoczekiwaną orzechową nutę.

r e k l a m a

Przygotowanie sernika na zimno nie wymaga czasu na pieczenie, co nie oznacza, że jest to mega szybkie ciasto - poszczególne warstwy muszą stężeć w lodówce, by wszystko się razem nie wymieszało. Pracę nad sernikiem trzeba też zaplanować, bo żeby wszystko się udało, na 2 godziny przed przyrządzaniem trzeba wyjąć ser z lodówki i oczywiście rozmrozić owoce – choć tu z pomocą przychodzą kuchenki mikrofalowe. Smak jagodowego sernika na zimno jest na tyle niepowtarzalny, że będę namawiać każdego do jego przygotowania. Wyśmienicie smakuje z poranną lub popołudniową kawką, szczególnie na świeżym, ciepłym powietrzu. A poza tym cudownie wygląda!

Czego potrzebujesz?

Składniki:

Polecany artykuł

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość

Spód:
  • 250 g herbatników,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka ,
  • 450 g mrożonych jagód,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200 g kremówki,
  • 3 płaskie łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody.
Mus malinowy:
450 g mrożonych malin,
4 łyżki cuku,
1 galaretka malinowa,
200 ml gorącej wody.
Jak to zrobić?
Herbatniki pokrusz wałkiem na proszek. Dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła oraz 200 g masła orzechowego.
W tortownicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia, na którym rozłóż równomiernie masę orzechową mocno dociskając do dna. Spód włóż do lodówki.
Zagotuj 1/3 szklanki wody, zdejmij ją z ognia i dodaj 3 łyżki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę ostudź. 450 g jagód zblenduj na jednolity mus. Kilogram twarogu z wiaderka zmiksuj z 200 g śmietanki, opakowaniem cukru waniliowego i 10 łyżkami cukru pudru. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i mus jagodowy. Wszystko zmiksuj na najwyższych obrotach.
Masę jagodowo-serową wylej na orzechowy spód i wstaw do lodówki. Owocowy mus będziesz mogła wylać, dopiero gdy ser stężeje.
450 g Malin zblenduj na mus, dodaj 200 ml wody, 4 łyżki cukru i zgotuj. Owoce zestaw z palnika i wsyp opakowanie galaretki energicznie mieszając.
Mus ostudź do temperatury pokojowej i wylej na stężałą masą serową.
Sernik udekoruj świeżymi owocami i wstaw ponownie do lodówki.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opinie rolników z NBOR: Ładowarka teleskopowa JCB

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii