Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis: Jagodowy sernik na zimno, bez pieczenia

09.05.2019

Drukuj

Przepis: Jagodowy sernik na zimno, bez pieczenia

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Gdy na zewnątrz rośnie temperatura przychodzi czas na przepyszne ciasta na zimno. Doskonałym przepisem z tej kategorii jest owocowy sernik na zimno. By zupełnie uniknąć piekarnika można go przygotować na spodzie z herbatników. Ja do związania herbatnikowego proszku używam masła orzechowego, gdyż jest zdecydowanie zdrowsze niż powszechnie używane kremy czekoladowe. Ponadto, nadaje ciastu zupełnie nieoczekiwaną orzechową nutę.

Przygotowanie sernika na zimno nie wymaga czasu na pieczenie, co nie oznacza, że jest to mega szybkie ciasto - poszczególne warstwy muszą stężeć w lodówce, by wszystko się razem nie wymieszało. Pracę nad sernikiem trzeba też zaplanować, bo żeby wszystko się udało, na 2 godziny przed przyrządzaniem trzeba wyjąć ser z lodówki i oczywiście rozmrozić owoce – choć tu z pomocą przychodzą kuchenki mikrofalowe. Smak jagodowego sernika na zimno jest na tyle niepowtarzalny, że będę namawiać każdego do jego przygotowania. Wyśmienicie smakuje z poranną lub popołudniową kawką, szczególnie na świeżym, ciepłym powietrzu. A poza tym cudownie wygląda!

Czego potrzebujesz?

r e k l a m a

Składniki:

Spód:
  • 250 g herbatników,
  • 200 g masła orzechowego,
  • 3 łyżki roztopionego masła.

Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka ,
  • 450 g mrożonych jagód,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200 g kremówki,
  • 3 płaskie łyżki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody.
Mus malinowy:
450 g mrożonych malin,
4 łyżki cuku,
1 galaretka malinowa,
200 ml gorącej wody.
Jak to zrobić?
Herbatniki pokrusz wałkiem na proszek. Dodaj 3 łyżki rozpuszczonego masła oraz 200 g masła orzechowego.
W tortownicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia, na którym rozłóż równomiernie masę orzechową mocno dociskając do dna. Spód włóż do lodówki.
Zagotuj 1/3 szklanki wody, zdejmij ją z ognia i dodaj 3 łyżki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Żelatynę ostudź. 450 g jagód zblenduj na jednolity mus. Kilogram twarogu z wiaderka zmiksuj z 200 g śmietanki, opakowaniem cukru waniliowego i 10 łyżkami cukru pudru. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i mus jagodowy. Wszystko zmiksuj na najwyższych obrotach.
Masę jagodowo-serową wylej na orzechowy spód i wstaw do lodówki. Owocowy mus będziesz mogła wylać, dopiero gdy ser stężeje.
450 g Malin zblenduj na mus, dodaj 200 ml wody, 4 łyżki cukru i zgotuj. Owoce zestaw z palnika i wsyp opakowanie galaretki energicznie mieszając.
Mus ostudź do temperatury pokojowej i wylej na stężałą masą serową.
Sernik udekoruj świeżymi owocami i wstaw ponownie do lodówki.

Polecany artykuł

Marynowana cukinia na ostro – prosty przepis


Widziałeś już nasze video "Michael Loesche: Likwidacja szkód nie jest zagrożona – mimo koronawirusa"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Fotowoltaika receptą na rosnące ceny prądu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody