StoryEditor

Przepis: Jak upiec lekki jogurtowiec z brzoskwinią?

Lżejsze od sernika, ale równie smaczne – ciasto jogurtowe z owocami. W dzisiejszym wydaniu z brzoskwiniami z puszki.
08.05.2019., 16:05h
Sernik to niezawodne ciasto, które ma swoich wiernych fanów. Wielu jednak nie poznałoby różnicy między swoim ulubionym ciastem a jogurtowcem. Ten przepis na bazie jogurtu greckiego do złudzenia przypomina przepis na sernik. Jednak gotowe ciasto jest lżejsze i bardziej puszyste. Dopełnieniem tego wypieku są owoce. Bardzo dobrze pasują brzoskwinie z puszki.

Jogurtową masę najlepiej i najszybciej jest wyłożyć na półkruchym cieście, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można z niego również zrobić kruszonkę. Czas przygotowania jogurtowca na półkruchym cieście nie zabiera więcej niż 30 minut nie licząc chłodzenia surowego ciasta oraz pieczenia.


Czego potrzebujesz?

Składniki:
Spód i kruszonka:
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek.

Masa jogurtowa:
  • 800 g naturalnego jogurtu typu greckiego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • brzoskwinie z puszki.

Jak to zrobić?
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki cukru pudru przesiej do miski i wymieszaj.
Dodaj 5 żółtek i 250 g margaryny. Całość dokładnie zagnieć i podziel na dwie części w proporcji 2/3 : 1/3.
Kulki ciasta zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki oleju i dwoma budyniami na jednolitą masę.
W osobnej misce ubij białka z cukrem na sztywno.
Do żółtek dołóż dwa duże jogurty greckie, ciągle miksując. Na końcu, powoli dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając masę łyżką.
Blachę 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce większą kulkę ciasta półkruchego i podpiecz w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w piórka brzoskwinie.
Na spód i owoce wylej masę jogurtową. Na wierzch zetrzyj mniejszą kulkę ciasta półkruchego. Piecz w temperaturze 180 C przez około godzinę.
Ciasto wyrośnie ponad ścianki blaszki, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie, tak jak sernik.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 10:59