Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis: Jak upiec lekki jogurtowiec z brzoskwinią?

08.05.2019

Drukuj

Przepis: Jak upiec lekki jogurtowiec z brzoskwinią?

Artykuł dostępny

Sernik to niezawodne ciasto, które ma swoich wiernych fanów. Wielu jednak nie poznałoby różnicy między swoim ulubionym ciastem a jogurtowcem. Ten przepis na bazie jogurtu greckiego do złudzenia przypomina przepis na sernik. Jednak gotowe ciasto jest lżejsze i bardziej puszyste. Dopełnieniem tego wypieku są owoce. Bardzo dobrze pasują brzoskwinie z puszki.

r e k l a m a

Jogurtową masę najlepiej i najszybciej jest wyłożyć na półkruchym cieście, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można z niego również zrobić kruszonkę. Czas przygotowania jogurtowca na półkruchym cieście nie zabiera więcej niż 30 minut nie licząc chłodzenia surowego ciasta oraz pieczenia.


Czego potrzebujesz?

Polecany artykuł

Przepis na szybkie śniadanie na ciepło – szakszuka

Składniki:
Spód i kruszonka:
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek.

Masa jogurtowa:
  • 800 g naturalnego jogurtu typu greckiego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • brzoskwinie z puszki.

Jak to zrobić?
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki cukru pudru przesiej do miski i wymieszaj.
Dodaj 5 żółtek i 250 g margaryny. Całość dokładnie zagnieć i podziel na dwie części w proporcji 2/3 : 1/3.
Kulki ciasta zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki oleju i dwoma budyniami na jednolitą masę.
W osobnej misce ubij białka z cukrem na sztywno.
Do żółtek dołóż dwa duże jogurty greckie, ciągle miksując. Na końcu, powoli dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając masę łyżką.
Blachę 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce większą kulkę ciasta półkruchego i podpiecz w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w piórka brzoskwinie.
Na spód i owoce wylej masę jogurtową. Na wierzch zetrzyj mniejszą kulkę ciasta półkruchego. Piecz w temperaturze 180 C przez około godzinę.
Ciasto wyrośnie ponad ścianki blaszki, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie, tak jak sernik.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – byki tanieją

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody