Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis: Jak upiec lekki jogurtowiec z brzoskwinią?

08.05.2019

Drukuj

Przepis: Jak upiec lekki jogurtowiec z brzoskwinią?

Artykuł dostępny

Sernik to niezawodne ciasto, które ma swoich wiernych fanów. Wielu jednak nie poznałoby różnicy między swoim ulubionym ciastem a jogurtowcem. Ten przepis na bazie jogurtu greckiego do złudzenia przypomina przepis na sernik. Jednak gotowe ciasto jest lżejsze i bardziej puszyste. Dopełnieniem tego wypieku są owoce. Bardzo dobrze pasują brzoskwinie z puszki.

r e k l a m a

Jogurtową masę najlepiej i najszybciej jest wyłożyć na półkruchym cieście, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można z niego również zrobić kruszonkę. Czas przygotowania jogurtowca na półkruchym cieście nie zabiera więcej niż 30 minut nie licząc chłodzenia surowego ciasta oraz pieczenia.


Czego potrzebujesz?

Polecany artykuł

Toskańskie bułeczki

Składniki:
Spód i kruszonka:
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek.

Masa jogurtowa:
  • 800 g naturalnego jogurtu typu greckiego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 5 jajek,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • brzoskwinie z puszki.

Jak to zrobić?
3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżki cukru pudru przesiej do miski i wymieszaj.
Dodaj 5 żółtek i 250 g margaryny. Całość dokładnie zagnieć i podziel na dwie części w proporcji 2/3 : 1/3.
Kulki ciasta zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki oleju i dwoma budyniami na jednolitą masę.
W osobnej misce ubij białka z cukrem na sztywno.
Do żółtek dołóż dwa duże jogurty greckie, ciągle miksując. Na końcu, powoli dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając masę łyżką.
Blachę 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce większą kulkę ciasta półkruchego i podpiecz w temperaturze 180 C przez 20 minut.
Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w piórka brzoskwinie.
Na spód i owoce wylej masę jogurtową. Na wierzch zetrzyj mniejszą kulkę ciasta półkruchego. Piecz w temperaturze 180 C przez około godzinę.
Ciasto wyrośnie ponad ścianki blaszki, ale po wyjęciu z piekarnika opadnie, tak jak sernik.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Podwyżka rzędu 14 zł/h dla lek. weterynarii to recepta na ASF?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody