Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis na awokado z rusztu

31.05.2019

Drukuj

Przepis na awokado z rusztu

Artykuł dostępny

Dlaczego warto grillować awokado? Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowe. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym jednonienansyconych omega-9. Dzięki ich obecności cenne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne, np. organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów (pomidory to składowa naszej przystawki!). W awokado jest też dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca oraz wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten zawiera dużo witamin C,E, A, które działają antyrakowo oraz witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest także źródłem luteiny wspomagającym oczy.

r e k l a m a

Te wszystkie dobroczynne właściwości są bardzo potrzebne, szczególnie gdy zasiadamy do typowych potraw z grilla. Jedna z zasad zdrowego grillowania mówi bowiem, żeby smażone na ruszcie mięso i kiełbasy spożywać w towarzystwie warzyw i owoców oraz dodatków zawierający antyoksydanty. Grillowane awokado doskonale wpisuje się w tę regułę, a poza tym w towarzystwie pomidorowej salsy zaskakuje wyśmienitym smakiem. Pamiętaj jednak, że do grillowania najlepiej nadaje się awokado o ciemnej skórce, tzw. awokado Hass – jest najsmaczniejsze i można je poddawać obróbce termiczne.

Czego potrzebujesz?

  • 4 owoce awokado o czarnej skórce,
  • 2 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 czerwonej cebuli lub szalotka
  • połowa limonki lub cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić?

Polecany artykuł

#DumnyZeSwojejRoli: gospodarstwo Kamila ze Zgorzelca w obiektywie!

Awokado umyj, osusz, przetnij na pół i wydobądź pestki. Posól i połóż na rozgrzanym grillu miąższem do paleniska. Grilluj przez kilka minut, aż owoc się zarumieni i zacznie odchodzić skórka. W ostatnich minutach grillowania na ruszcie połóż wąsy szczypioru. Poczekaj aż zmiękną.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebulę poszatkuj. Warzywa połącz z oliwą i przyprawami.
Miejsce po pestce w ugrillowanym awokado wypełnij pomidorową salsą. Na wierzch połóż miękki szczypiorek. Całość skrop sokiem z limonki bądź cytryny.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Nadal niewiele gospodarstw ubezpiecza swoje uprawy i zwierzęta gospodarskie

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody