StoryEditor

Przepis na obiad na pole – zapiekanka wiejska z mielonym mięsem

Mięso mielone, ziemniaki, groszek – całość przykryta sosem beszamelowym i zapieczona. To recepta na boską wiejską zapiekankę, idealną na obiad podczas żniw.
09.07.2019., 14:07h
W zachodniej części kraju ruszyły już małe żniwa, a co za tym idzie roboty nie brak od świtu do nocy. Mimo dobrej pogody, jak zwykle wyczuwalny jest pośpiech. Kombajny młócą, ciągniki wożą zebrane ziarno do gospodarstwa, które nierzadko tego samego dnia ląduje w magazynach, by nie blokować środka transportu. Jednym zdaniem, za naszymi mężami aż się kurzy. Chcą zdążyć. W międzyczasie powinni jednak coś zjeść.

Wiadomo na domowe obiadki czasu nie ma, więc chcą coś wrzucić na ruszt w tzw. międzyczasie. Najlepiej żeby posiłek był syty (co dla wielu znaczy mięsny!) i łatwy do zjedzenia na polu. Gdy w żniwach pomagają sąsiedzi lub mamy pracowników sezonowych i oni muszą się najeść, by mieć siły do dalszej pracy. To oznacza, że jedzenia trzeba przygotować znacznie więcej niż zwykle.

Ale komu w ten upał chciałoby się stać przy garach pół dnia? Potrzebne są przepisy łatwe, szybki i najlepiej niedrogie w przygotowaniu. Dziś mam dla Was właśnie taką propozycję – zapiekankę wiejską z mielonym mięsem pod beszamelem. W naszym domu jest to pozycja obowiązkowa podczas żniw. Panowie sobie chwalą, bo przede wszystkim dowożę im ciepły posiłek na pole. Do zjedzenia wiejskiej zapiekanki wystarczy widelec, a zawiera w sobie ulubione przez mężczyzn składniki: mięso i ziemniaki. Przemycam również trochę "zielonego" w formie groszku, a wszystko łącze serowym beszamelem.

Mam też patent na przygotowanie tego dania na dwa sposoby - gdy chętnych na posiłek jest więcej lub mniej, albo chcę przygotować jedzenie np. na dwa dni. Gdy na polu wiele osób czeka na obiad – wiejska zapiekanka ląduje w możliwie największym naczyniu żaroodpornym.  Już na polu rozdzielam porcje na talerze. Z kolei, gdy przygotowuję posiłek dla 2-3 osób, zapiekam wszystkie składniki w mniejszych naczyniach. Służą one jako polowa zastawa. Nie ma brudnych talerzy – jest mniej do mycia! Zachęcam więc do podjęcia próby i przygotowania wiejskiej zapiekanki z mięsem mielonym pod beszamelem. Przepis poniżej starczy, by najadło się 5–7 osób.

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego,
  • 2 kg ziemniaków,
  • puszka zielonego groszku,
  • 4 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • litr mleka,
  • 150 g tartego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić?


Ziemniaki obierz i gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Nie mogą całkowicie zmięknąć. Odstaw, by trochę ostygły.


Na patelni zeszklij poszatkowaną cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy mięso zrobi się szare, dopraw solą i pieprzem.


Ostudzone ziemniaki pokrój w około 0,5-centymetrowe plastry i rozłóż na dnie posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach rozłóż mięso mielone, a na nie wysyp odsączony z zalewy groszek.


Umieszczone w naczyniu żaroodpornym składniki przykryj kolejną warstwą ziemniaków.


W rondlu rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszając podsmażaj przez około pół minuty. Powoli dodaj mleka. Cały czas mieszając doprowadź sos do wrzenia. Zestaw z ognia. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dorzuć starty ser i dobrze wymieszaj.


Sosem beszamelowym podlej zapiekankę. Powinien przykryć wszystkie warstwy. Zapiekankę wstaw do piekarnika na około 45 minut - wyjmij gdy wierzch sosu zrobi się rumiany.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 07:05