Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Roladki z sosem czoko-tex-mex

26.03.2019

Drukuj

Roladki z sosem czoko-tex-mex

Artykuł dostępny

Jeśli Twój mąż ze wszystkich słodyczy świata najbardziej lubi kawał mięsa, a Tobie znudziło się gotowanie na okrągło schabowego na zmianę z pieczenią, najwyższy czas, by poeksperymentować w kuchni. Połączenie czekolady z mięsem drobiowym znają najstarsi górale - wprawdzie nie polscy, ale południowoamerykańscy. Właśnie za Oceanem udka kurczaka duszone w gęstym sosie czekoladowym to jedna z regionalnych potraw. Na naszych stołach jednak taki przysmak mógłby znaleźć niewielu zwolenników. Zatem zaproponuję dziś roladki z piersi indyczej, faszerowane suszoną śliwką oraz serem pleśniowym, którego dopełnienie stanowi oryginalny, pikantny sos czekoladowy. Taka fuzja smaków zaspokoi podniebienia mięsożerców otwartych na nowe na talerzu. Danie przygotowuje się dość szybko, a co ważne składniki są łatwo dostępne. Mięso z czekoladowym sosem świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami oraz warzywami. Zachęcam do przygotowania ich w domu i niekorzystania z niezdrowych półproduktów. A więc do dzieła!

r e k l a m a

Czego potrzebujesz?
  • 500 g piersi z indyka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 200 g sera camembert,
  • 10 g czekolady,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego,
  • słodka papryka,
  • granulowany czosnek,
  • suszony lub świeży lubczyk,
  • chili.


Przygotowanie:
Filet z indyka oczyść z błon i pokrój na sznycle grubości ok. 1 cm. Mięso rozbij i dopraw solą i pieprzem.

Ser pozbaw skórki i pokrój na cząstki.


Na każdy sznycle wyłóż po kawałku pleśniowego sera i po jednej śliwce.

Polecany artykuł

Toskańskie bułeczki


Rolady ściśle zwiń, zakładając na siebie brzegi, by podczas pieczenia ser nie wyciekł.


Roladki obficie oprósz lubczykiem, czosnkiem i słodką papryką.


Mięso obsmaż na patelni, a następnie piecz przez 20 min. w temperaturze 170 C.


Równocześnie do piekarnika wstaw pokrojone w łódeczki ziemniaki doprawione ulubionymi przyprawami i skropione oliwą lub olejem rzepakowym.


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z ketchupem, sokiem z pomarańczy oraz chili.


Roladki i sos podaj osobno, by każdy mógł doprawić mięso idealną dla siebie ilością sosu czeko-tex-mex.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: lekkie obniżki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody