Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Roladki z sosem czoko-tex-mex

Obrazek

Jak pogodzić smaki fanki czekolady i zagorzałego zwolennika mięsa? To proste - na obiad przygotuj rolady z pikantnym sosem czekoladowym. Sprawdź jak szybko ugotujesz nietypowy obiad.

Paulina Janusz-Twardowska26 marca 2019, 13:50
Jeśli Twój mąż ze wszystkich słodyczy świata najbardziej lubi kawał mięsa, a Tobie znudziło się gotowanie na okrągło schabowego na zmianę z pieczenią, najwyższy czas, by poeksperymentować w kuchni. Połączenie czekolady z mięsem drobiowym znają najstarsi górale - wprawdzie nie polscy, ale południowoamerykańscy. Właśnie za Oceanem udka kurczaka duszone w gęstym sosie czekoladowym to jedna z regionalnych potraw. Na naszych stołach jednak taki przysmak mógłby znaleźć niewielu zwolenników. Zatem zaproponuję dziś roladki z piersi indyczej, faszerowane suszoną śliwką oraz serem pleśniowym, którego dopełnienie stanowi oryginalny, pikantny sos czekoladowy. Taka fuzja smaków zaspokoi podniebienia mięsożerców otwartych na nowe na talerzu. Danie przygotowuje się dość szybko, a co ważne składniki są łatwo dostępne. Mięso z czekoladowym sosem świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami oraz warzywami. Zachęcam do przygotowania ich w domu i niekorzystania z niezdrowych półproduktów. A więc do dzieła!

Czego potrzebujesz?
  • 500 g piersi z indyka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 200 g sera camembert,
  • 10 g czekolady,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego,
  • słodka papryka,
  • granulowany czosnek,
  • suszony lub świeży lubczyk,
  • chili.


Przygotowanie:
Filet z indyka oczyść z błon i pokrój na sznycle grubości ok. 1 cm. Mięso rozbij i dopraw solą i pieprzem.

Ser pozbaw skórki i pokrój na cząstki.


Na każdy sznycle wyłóż po kawałku pleśniowego sera i po jednej śliwce.


Rolady ściśle zwiń, zakładając na siebie brzegi, by podczas pieczenia ser nie wyciekł.


Roladki obficie oprósz lubczykiem, czosnkiem i słodką papryką.


Mięso obsmaż na patelni, a następnie piecz przez 20 min. w temperaturze 170 C.


Równocześnie do piekarnika wstaw pokrojone w łódeczki ziemniaki doprawione ulubionymi przyprawami i skropione oliwą lub olejem rzepakowym.


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z ketchupem, sokiem z pomarańczy oraz chili.


Roladki i sos podaj osobno, by każdy mógł doprawić mięso idealną dla siebie ilością sosu czeko-tex-mex.


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)