Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Słodkie odcienie lata - Sernik miętowy

08.06.2018

Drukuj

Słodkie odcienie lata - Sernik miętowy

Artykuł dostępny

Sernik miętowy

r e k l a m a



Składniki:
120 g biszkoptów,

100 g gorzkiej czekolady,

100 g masła,

1 kg mielonego sera,

350 ml śmietany 30%,

200 g landrynek miętowych,

5 łyżeczek żelatyny,

2 łyżki cukru pudru

15 ciastek typu petitki w czekoladzie, 

kilka kostek białej czekolady,

kilka gałązek mięty.

Sposób wykonania:
Biszkopty zmielić w blenderze kielichowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać i wylepić dno okrągłej foremki o średnicy 23 cm. Landrynki włożyć do woreczka i pokruszyć je tłuczkiem na drobno, następnie wsypać do garnka, zalać 150 ml wrzącej wody i podgrzewać do rozpuszczenia. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku. Schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Ser zmiksować i dodać od niego kremówkę, delikatnie wymieszać, dodać rozpuszczone landrynki oraz żelatynę. Szybko i dokładnie wymieszać, masę wylać do foremki, równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obkroić sernik i zdjąć obręcz, na boki sernika przykleić ciastka. Na wierzch ciasta zetrzeć białą czekoladę i ułożyć listki mięty. 



Przepis: Anna Kruszona

Fot. Witkowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Uprawnienia kontrolne ARiMR

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii