Słodkie walentynki - przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Poznaj przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”.
Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
- 600 ml mleka,
- ziarenka z 1 laski wanilii,
- 6 dużych żółtek,
- 100 g cukru,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka likieru amaretto.
Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ciasto przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C i piec dodatkowe 10 min lub do zarumienienia się. Wyjąć i wystudzić.
Na crème patissiere zagotować mleko z ziarenkami wanilii i odstawić. Utrzeć mikserem żółtka i cukier. Dodać mąkę i skrobię. Miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Masę jajeczną wlać do reszty mleka, dodać likier i wymieszać. Zagotować na średniej mocy palnika, często mieszając. Gotować ok. 1 min, aż krem zgęstnieje. Od razu wylać go na kruchy spód, odstawić do wystudzenia.

Katarzyna Sierszeńska
Przeczytaj również
Ten artykuł pochodzi z wydania 02/2023
czytaj więcej