Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Słodkie walentynki - przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”

Obrazek

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Poznaj przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”.

Katarzyna Sierszeńska12 lutego 2023, 11:23
Przepis na tartę jabłkową „Bukiet róż”. Jakich składników będziemy potrzebować? 

Aby przygotować idealne ciasto na tartę potrzebować będziemy: 200 g mąki pszennej, 90 g zimnego masła, 30 g zimnego smalcu, 60 g cukru pudru, szczypta soli, 2–3 łyżki zimnej wody.
Składniki potrzebne do przygotowania Crème patissiere:
  • 600 ml mleka,
  • ziarenka z 1 laski wanilii,
  • 6 dużych żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka likieru amaretto.
Co potrzeba, aby przygotować bukiet róż? Około 7–8 jabłek z czerwoną skórką, do tego 3 szklanki wody, sok z 1,5 cytryny oraz 200 g cukru.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać nożem. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Formę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Oprószyć mąką, ułożyć papier do pieczenia, wsypać ziarna fasoli, które obciążą ciasto.

Piekarnik nagrzać do 200°C, piec ciasto przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C i piec dodatkowe 10 min lub do zarumienienia się. Wyjąć i wystudzić.

Na crème patissiere zagotować mleko z ziarenkami wanilii i odstawić. Utrzeć mikserem żółtka i cukier. Dodać mąkę i skrobię. Miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Masę jajeczną wlać do reszty mleka, dodać likier i wymieszać. Zagotować na średniej mocy palnika, często mieszając. Gotować ok. 1 min, aż krem zgęstnieje. Od razu wylać go na kruchy spód, odstawić do wystudzenia.
Do garnuszka nalać wodę, sok z cytryny i cukier. Wymieszać i zagotować. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i nie obierać. Pokroić jabłka na 2-mm plasterki. Następnie przełożyć je do gorącego syropu cukrowego i gotować ok. 1–2 min. Gotowe plasterki powinny być miękkie i plastyczne, ale nie mogą się rozpadać. Odcedzić i wystudzić. Układać po 6 plasterków jabłek tak, by na siebie zachodziły. Następnie zwinąć je w kształt róży. Uformowane układać na wystudzonym kremie, lekko wciskając.



Katarzyna Sierszeńska


Picture of the author
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ten artykuł pochodzi z wydania 02/2023

czytaj więcej

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)