Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Śniadanie po francusku, czyli przepis na puszysty omlet

18.09.2019

Drukuj

Śniadanie po francusku, czyli przepis na puszysty omlet

Artykuł dostępny

Dziś drugi odcinek naszej wrześniowej, śniadaniowej serii. Tym razem po przepyszny poranny przepis udajemy się do Francji, słynącej z puszystych omletów.
Omlety gościły już na talerzach starożytnych Rzymian, jednak to Francuzi udoskonalili przepis na to danie i rozsławili je na całym świecie. Do naszego kraju potrawa ta trafiła w XVII wieku za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która jak głosi legenda, przepadała za omletami w różnych wydaniach.

r e k l a m a

Wersji omletów jest przynajmniej kilka. Podstawowy, czyli naturalny przygotowuje się wyłącznie z jaj, wody i soli w taki sposób, by wierzch pozostał galaretowaty. Zgodnie ze sztuką kulinarną podsmaża się go wyłącznie od spodu. Osobiście nie jestem fanką tej wersji omletu.

Mój ulubiony to omlet biszkoptowy. Jest puszysty niczym chmurka i można go podawać zarówno na słodko z konfiturą lub dżemem, jak i na słono. W tej drugiej opcji, liczba możliwości przyrządzenia jest wręcz nieograniczona. Omlet można zrobić z warzywami, mięsem, serem czy rybą. Jeśli chodzi o omlet biszkoptowy to ważne są dwie podstawowe zasady. Po pierwsze – gotowanie zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Po drugie trzymamy się zawsze proporcji 1:1:1 czyli na każde jajo przypada jedna łyżka mleka i jedna łyżka mąki. Omlet przygotowany według tych reguł nie zawodzi. Dziś proponuję Wam wersję z wędzonym łososiem.

Polecany artykuł

Toskańskie bułeczki

Czego potrzebujesz na jedną porcję?

3 jaja,
3 łyżki mleka,
3 łyżki mąki,
70 g wędzonego łososia,
łyżka świeżego koperku,
masło do smażenia,
sól i pieprz.

Jak to zrobić?


Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mlekiem i mąką.

Masę z żółtek połącz z białkami. Dopraw solą i pieprzem.

Łososia pokrój na niewielkie paski, a koperek posiekaj.

Na patelni rozpuścić czubatą łyżkę masła, a następnie wylej na nią ciasto. Smaż na niewielkim ogniu z obu stron. Jeśli przerzucenie omletu sprawia Tobie trudność, możesz go dopiec w 170 C w piekarniku. Pod koniec smażenia na połowę omletu połóż kawałki wędzonego łososia i posyp go poszatkowanym koperkiem

Po chwili zdejmij omlet z patelni i złóż go na pół.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zbiory kukurydzy 2019: jak kształtują się tegoroczne plony?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody