Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Szynka na zielono

Obrazek

Wielkanoc coraz bliżej, plany kulinarne właśnie się realizują, a my podpowiadamy pomysł na szynkę z zielonym farszem.

Ewelina Cisłak2 kwietnia 2015, 11:11

Pieczona szynka jest równie popularna na wielkanocnym stole co szynka gotowana czy wędzona. Tym razem jednak, proponujemy szynke faszerowaną szpinakiem. Do jej przygotowania potrzebne będą:
1,5 kg szytnki wołowej,
kilka łyżek oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki musztrady,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyzeczka słodkiej papryki,
sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Szynkę ukształtować na płat, nacinając ją do środka wzdłuż włókien mięśniowych. Posmarować roztartym czosnkiem z oliwą i musztardą, obsypać tartą bułka oraz przyprawami. 
Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Smażyć 5 minut. Połączyć cebulę ze szpinakiem, drobno pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym czosnkiem i startym żółtym serem. Dodać jajko, 2 łyżki tartej bułki, przyprawić solą i pieprzem.
Farszem obłożyć płat szynki i spiąć wykałaczkami, uzyskując kształt rolady. Szynkę piec w brytwannie lub w rękawie do pieczenia mięsa w temp. 190,C ok. 1,5 godziny.
ec




Picture of the author
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)