StoryEditor

Tęczowe muffinki

Babeczki w kolorowych papilotkach to hit każdego dziecięcego przyjęcia. Im bardziej wymyślne i kolorowe, tym większy wzbudzają zachwyt.
18.07.2018., 13:07h
Tęczowe muffinki

Składniki na ciasto:
200 g mąki,
140 g brązowego cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
2 jajka.

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone,
250 ml śmietany kremówki 30%,
1 łyżka cukru,
opcjonalnie barwniki spożywcze w 3 kolorach.


Sposób wykonania:
Suche składniki połączyć osobno i mokre osobno. Następnie całość razem wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w temp. 160°C przez 20 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Składniki na krem połączyć i ubijać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Krem podzielić na 3 części do każdej dodać kroplę barwnika i wymieszać. Do rękawa cukierniczego lub szprycy nałożyć po ściankach wszystkie trzy kolory za pomocą łyżeczki. Muffiny udekorować kremem i dowolną posypką.


Przepisy: Kinga Machaj
Fot. Witkowska




Zobacz też: Tęczowy tort na dziecięce uroczystości


Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 17:24