Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Tęczowy tort na dziecięce uroczystości

04.08.2018

Drukuj

Tęczowy tort na dziecięce uroczystości

Artykuł dostępny


Tęczowy tort

r e k l a m a



Składniki na 1 blat biszkoptu:
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1 kopiasta łyżka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
barwniki spożywcze w 5 kolorach, np. żelowe barwniki w tubkach.


Składniki na krem:
1,5 l śmietany kremówki 36%,
0,5 szklanki cukru,
6 łyżeczek żelatyny namoczonej 
w 3 łyżkach zimnej wody.



Sposób wykonania:

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, następnie żółtko i dalej ubijać. Całość połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i kroplą barwnika. Delikatnie wymieszać.

Przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Jeżeli chcemy upiec biszkopt wielkości 24 cm, składniki należy podwoić. Piec w temp. 180°C przez 12 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Czynności powtarzamy 5 razy, za każdym razem dodając inny barwnik.

Śmietanę podgrzewać, uważać, by nie doprowadzić jej do wrzenia, dodać cukier cały czas mieszając. W ostatnim momencie przed zagotowaniem (na wierzchu zacznie pojawiać się piana lub śmietana zacznie rosnąć) wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Całość wymieszać i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Masę ubić mikserem i przełożyć nią upieczone biszkopty. Tort udekorować według uznania cukierkami, piankami, posypką.

Przepisy: Kinga Machaj
Fot. Witkowska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: „osiemsetki” coraz częstsze

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii