Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tęczowy tort na dziecięce uroczystości

04.08.2018

Drukuj

Tęczowy tort na dziecięce uroczystości

Artykuł dostępny


Tęczowy tort

r e k l a m a

Składniki na 1 blat biszkoptu:
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1 kopiasta łyżka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
barwniki spożywcze w 5 kolorach, np. żelowe barwniki w tubkach.


Składniki na krem:
1,5 l śmietany kremówki 36%,
0,5 szklanki cukru,
6 łyżeczek żelatyny namoczonej 
w 3 łyżkach zimnej wody.



Sposób wykonania:

Białko ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, następnie żółtko i dalej ubijać. Całość połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i kroplą barwnika. Delikatnie wymieszać.

Przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Jeżeli chcemy upiec biszkopt wielkości 24 cm, składniki należy podwoić. Piec w temp. 180°C przez 12 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche. Czynności powtarzamy 5 razy, za każdym razem dodając inny barwnik.

Śmietanę podgrzewać, uważać, by nie doprowadzić jej do wrzenia, dodać cukier cały czas mieszając. W ostatnim momencie przed zagotowaniem (na wierzchu zacznie pojawiać się piana lub śmietana zacznie rosnąć) wyłączyć palnik i dodać żelatynę. Całość wymieszać i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Masę ubić mikserem i przełożyć nią upieczone biszkopty. Tort udekorować według uznania cukierkami, piankami, posypką.

Przepisy: Kinga Machaj
Fot. Witkowska



Polecane dla Ciebie:

article icon

Co się dzieje z wnioskami na Modernizację gospodarstw rolnych? Mamy najnowsze dane z ARiMR!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody