Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Top 3 świąteczne drinki

23.12.2019

Drukuj

Top 3 świąteczne drinki

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Okres świąteczno-sylwestrowy sprzyja biesiadowaniu. Przy wspólnym stole, do tradycyjnych potraw można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i dobrego drinka. Zimą, zarówno do obiadu czy kolacji, jak i przy partyjce kart, sprawdzają się aromatyczne drinki na bazie czerwonego wina – w naszym zestawieniu grzaniec oraz poncz.

Im bliżej Sylwestra, tym częściej myślimy o lampce szampana. Ten trunek solo nie zawsze zachwyca. Warto więc nadprogramowe bąbelki wykorzystać do przygotowania świetnego, lekkiego drinka – owocowej mimozy.

 

Zimowy grzaniec

Czego potrzebujesz?

  • butelka czerwonego, wytrawnego/półwytrawnego wina
  • 1 pomarańcza
  • garść suszonych owoców,
  • 2 cm korzenia imbiru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków i ziaren kardamonu
  • łyżka miodu.

 

r e k l a m a

Jak to zrobić?

Do garnka wlej wino, włóż suszone owoce, korzeń imbiru i korzenne przyprawy. Podgrzej wino na wolnym ogniu – nie gotuj! Dosłodź miodem. Odstaw z ognia i włóż plastry pomarańczy. Do kubków wlej wino z pomarańczami. Możesz dołożyć laskę cynamonu.

Polecany artykuł

Ziemniaki na talerzu w międzynarodowych smakach – przepisy na ziemniaczane potrawy

 

Świąteczny poncz 

Czego potrzebujesz?

  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 mandarynki, 
  • 1 cytryna, 1 pomarańcza
  • ok. 4 cm świeżego imbiru
  • 6 goździków,  2 ziarna kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 4 łyżki czarnej herbaty
  • 1 l wody, 4 łyżki cukru.
 

 

Goździki, kardamon, anyż, cukier zalej gorącą herbatą przygotowaną z 1 l wody i odstaw na 15 minut. Cytrusy i imbir umyj, pokrój w plastry i włóż do szklanej miski lub dzbanka. Owoce zalej winem i przecedzoną herbatą. Odstaw na co najmniej godzinę.

 

Jak zrobić cytrusową mimozę?

Czego potrzebujesz?

  • grejpfrut, pomarańcza, cytryna, limonka
  • schłodzony szampan lub Prosecco 0,75 l
  • 3 do 4 filiżanek soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego), sok żurawinowy.

 

Jak to zrobić?

Napełnij dzbanek plastrami cytrusów i zalej je szampanem. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj do alkoholu. Całość wymieszaj. Przelej drinka do kieliszków (sam płyn) i dodaj odrobinę soku żurawinowego.


Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe #16: montaż przekładni"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Legalizacja starego silosu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody