Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tradycyjna zupa grzybowa – najlepszy przepis

29.08.2020

Drukuj

Tradycyjna zupa grzybowa – najlepszy przepis

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Sezon grzybowy w tym roku zaczął się wyjątkowo wcześnie. Warto korzystać z tych sezonowych darów lasu i serwować grzybowe dania nie tylko od święta. Jedną ze sztandarowych potraw z leśnych grzybów jest zupa – pełna aromatu i smaku. Sprawdź, jak prosto ją ugotować.

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych (świeże lub mrożone),
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 1 cebula,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone grzyby pokroić na małe cząstki, a cebulę w drobną kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i grzyby przez ok. 5–8 min. Cały czas mieszając, dodać łyżkę mąki. W osobnym garnku przygotować wywar warzywny z włoszczyzny oraz dużej cebuli. Podsmażone grzyby zalać przygotowanym wywarem, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 min. W osobnym naczyniu połączyć 2 żółtka ze śmietaną, zahartować, dolewając stopniowo parę łyżek zupy. Całość zagotować. Gotową zupę posypać natką pietruszki.

Widziałeś już nasze video "VII Dni Pola w Wojciechowie - rekordowe plony kukurydzy"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Legalizacja starego silosu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody