StoryEditor

Truskawkowy deser w słoiku

Zaczyna się sezon na truskawki. Jeszcze chwila i dostępne będą nie tylko te szklarniowe, ale również z pola. Z tych pysznych owoców możemy wyczarować smaczne i zdrowe desery. Dziś – słodkości serwowane w słoiku.
27.04.2020., 13:04h

Sezon na truskawki szklarniowe rozpoczyna się w maju, a w czerwcu będziemy mogli zajadać się owocami już prosto z pola. Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. W naszym kraju produkujemy średnio 200 tys. ton truskawek rocznie, z czego 30-40% eksportujemy. Resztę zjadamy we własnym zakresie. Można powiedzieć, że jesteśmy prawdziwymi truskawkożercami. Jemy je nie tylko solo, ale używamy głownie do ciast i deserów. Oto jeden z prostych, ale przepysznych przepisów na truskawkowy deser.

Truskawkowy deser w słoiku

 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 6 łyżek miodu
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 100 g truskawek
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • pół laski wanilii. 

Przygotowanie:

Na suchą patelnię wysypać płatki, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Zalać 3 łyżkami miodu, mieszać, aż miód zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia i przełożyć na deskę. Truskawki pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z pozostałym miodem, serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Do szklanych, małych słoiczków wkładać warstwami płatki, jogurt i truskawki. 

 

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 08:59