StoryEditor

Trzy pomysły na pyszne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Możemy przygotować coś ciekawszego niż jajecznica na boczku lub proste kanapki. Zobacz trzy przepisy na pyszne, kolorowe śniadanie! 
29.06.2022., 14:06h

Nie zawsze śniadanie musi być nudne - może być kolorowe, smaczne i wartościowe. A warto pamiętać, że to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Mamy dla Was trzy świetne przepisy na pomysłowe śniadania od Moniki Mrozowskiej. 

Szaszłyki z tofu

Składniki dla 2 osób:

  • 1 kostka wędzonego tofu 180 g,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • garść pomidorów koktajlowych
    (żółte i czerwone),
  • garść czarnych oliwek,
  • garść liści bazylii,
  • 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Tofu kroimy w grubą kostkę i smażymy na oleju rzepakowym na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy sos sojowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na każdy z patyczków nabijamy po jednej oliwce, pół pomidorka żółtego, kawałek podsmażonego tofu i pół pomidorka czerwonego. Całość posypujemy listkami bazylii i skrapiamy sokiem z cytryny.

Gofry na słono

Składniki na około 4–6 gofrów:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału,
  • 2 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 75 g tartego sera np. mozzarella
  • ok. 400 g kolorowych pomidorów koktajlowych,
  • pęczek bazylii,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszamy z mlekiem, olejem rzepakowym, mąką i proszkiem. Dodajemy starty ser i mieszamy. Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, by piana jak najmniej opadła. Do gofrownicy nakładamy tyle ciasta, żeby przykryć całą powierzchnię. Pieczemy ok. 8 min, aż gofry wyrosną, a z zewnątrz staną się chrupiące. Na wierzch nakładamy pomidorki, bazylię, polewamy odrobiną oleju.


Placuszki z warzywami

Składniki na 4 porcje, około 8 placków:

  • 20 g drożdży,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 1 awokado,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1/2 średniego zielonego ogórka,
  • ok. 10 sztuk czerwonych pomidorów koktajlowych,
  • mały pęczek pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto (najlepiej robotem kuchennym). Po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Awokado obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Cebulę i ogórek również kroimy w małą kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Do blendera wrzucamy poszatkowaną natkę
pietruszki, wyciśnięty czosnek, sok z 1/2 cytryny oraz olej rzepakowy i całość miksujemy
na jednolity sos.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy.

Placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 250°C 6–8 minut.

Na każdy z placków nakładamy odrobinę pokrojonych warzyw i wszystko polewamy przygotowanym pietruszkowym sosem.



Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 15:06