Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wielkanocna sałatka jarzynowa z buraczkiem i śledziem

17.04.2019

Drukuj

Wielkanocna sałatka jarzynowa z buraczkiem i śledziem

Artykuł dostępny

Bazą do sałatki ze śledziem i burakami są gotowane warzywa, jajka i kiszone ogórki, czyli podstawowe składniki tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ułatwia to w pewnym stopniu logistykę w kuchni. Bo jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez sałatki jarzynowej, to w prosty sposób możesz zaserwować ją w dwóch wersjach - podstawowej i śledziowo-buraczkowej. Wystarczy ugotować więcej jarzyn, a do piekarnika wstawić buraki. Pieczone są zdecydowanie smaczniejsze niż gotowane w wodzie.

r e k l a m a

Sałatka z buraczkiem i śledziem jest wyrazista w smaku. Pazura nadaje jej ostra musztarda. Można powiedzieć, że na pewno trafi w gusta koneserów wytrawnej kuchni. Poza tym sałatka ta, dzięki swojemu różowemu kolorowi pięknie prezentuje się na stole. Zatem do dzieła!

Czego potrzebujesz?

Polecany artykuł

Ciasto szpinakowe leśny mech

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 4 jaja
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 buraczki
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?

Filety śledziowe opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Rybę zamarynuj octem i sokiem z cytryny pozostawiając na minimum godzinę w lodówce. Im dłuższy czas marynowania, tym sałatka będzie smaczniejsza.
Buraki bez obierania zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 C do miękkości.
Ziemniaki i marchew ugotuj w łupinach. Jaja ugotuj na twardo.
Ugotowane i upieczone warzywa obierz z łupin i razem z jajami na twardo pokrój w kostkę. Do warzywno-jajecznej kostki dołóż śledzie wyjęte z marynaty.
Kiszone ogórki i jabłko obierz ze skórki, poszatkuj wraz z cebulą i natką pietruszki.
Do sałatki dodaj majonez oraz musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka musi się przegryźć, więc włóż ją do lodówki. Za parę godzin będzie idealna.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Handlowcy z całej Polski spotykają się na giełdzie

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii