Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wielkanocna sałatka jarzynowa z buraczkiem i śledziem

17.04.2019

Drukuj

Wielkanocna sałatka jarzynowa z buraczkiem i śledziem

Artykuł dostępny

Bazą do sałatki ze śledziem i burakami są gotowane warzywa, jajka i kiszone ogórki, czyli podstawowe składniki tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ułatwia to w pewnym stopniu logistykę w kuchni. Bo jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez sałatki jarzynowej, to w prosty sposób możesz zaserwować ją w dwóch wersjach - podstawowej i śledziowo-buraczkowej. Wystarczy ugotować więcej jarzyn, a do piekarnika wstawić buraki. Pieczone są zdecydowanie smaczniejsze niż gotowane w wodzie.

r e k l a m a

Sałatka z buraczkiem i śledziem jest wyrazista w smaku. Pazura nadaje jej ostra musztarda. Można powiedzieć, że na pewno trafi w gusta koneserów wytrawnej kuchni. Poza tym sałatka ta, dzięki swojemu różowemu kolorowi pięknie prezentuje się na stole. Zatem do dzieła!

Czego potrzebujesz?

Polecany artykuł

Orzeźwiający cytrynowiec, czyli przepis na tartę cytrynową

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 4 jaja
  • 5 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 4 buraczki
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Jak to zrobić?

Filety śledziowe opłucz, osusz i pokrój na kawałki. Rybę zamarynuj octem i sokiem z cytryny pozostawiając na minimum godzinę w lodówce. Im dłuższy czas marynowania, tym sałatka będzie smaczniejsza.
Buraki bez obierania zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 C do miękkości.
Ziemniaki i marchew ugotuj w łupinach. Jaja ugotuj na twardo.
Ugotowane i upieczone warzywa obierz z łupin i razem z jajami na twardo pokrój w kostkę. Do warzywno-jajecznej kostki dołóż śledzie wyjęte z marynaty.
Kiszone ogórki i jabłko obierz ze skórki, poszatkuj wraz z cebulą i natką pietruszki.
Do sałatki dodaj majonez oraz musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Sałatka musi się przegryźć, więc włóż ją do lodówki. Za parę godzin będzie idealna.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Opinie rolników z NBOR: Ładowarka teleskopowa JCB

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii