Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wielkanocne przepisy - mazurek cytrynowy

25.03.2018

Drukuj

Wielkanocne przepisy - mazurek cytrynowy

Artykuł dostępny

Składniki na kruche ciasto:
250 g masła,
450 g mąki,
100 g cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka.

Sposób wykonania:
Składniki zagnieść razem. Ciasto odstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wycinać pożądane kształty: prostokąt, koło, jajo. Na kształtach zrobić ranty z ciasta. Piec 10-15 minut w temperaturze 180°C. Składniki na 3 kształty.

Składniki na masę i pomadę:
1 cytryna,
1 białko,
1 szklanka cukru,
skórka otarta z cytryny,
2/3 szklanki cukru pudru na polewę.

r e k l a m a

Sposób wykonania:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić w plastry i podgrzewać w garnku. Dodać cukier i dalej podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści. Uzyskamy gęstą masę, którą należy trochę ostudzić przed nałożeniem na spód. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cukier puder i startą skórkę z cytryny wymieszać z sokiem z cytryny, dodać pianę i odrobinę gorącej wody. Całość wymieszać. Gdy pomada zacznie gęstnieć, wykładać ją na spód pokryty wcześniej masą cytrynową. Mazurek udekorować bakaliami i plastrami cytryny.

Przepis przygotowała Kinga Machaj

Opr. Agata Dobak


Polecane dla Ciebie:

article icon

Zwolnienie z czynszu przy odłogu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody