Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – kołacz śląski z jabłkami

10.03.2018

Drukuj

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – kołacz śląski z jabłkami

Artykuł dostępny

ROZCZYN:
40 g świeżych drożdży,
4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
1/4 szklanki ciepłego mleka.

r e k l a m a

CIASTO:
cały rozczyn,
100 g cukru,
szczypta soli,
2 jajka,
500 g mąki pszennej,
120 g stopionego, ciepłego masła,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
bułka tarta do posypania ciasta,
białko pozostałe z posypki
do wysmarowania ciasta.

POSYPKA:
200 g zimnego masła,
150 g cukru pudru,
250 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 łyżka naturalnego kakao,
cukier puder do oprószenia.

MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek,
100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań),
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki soku z cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA:
Posypka: mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękoma i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować masę jabłkową: obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka wraz z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10–15 minut. Rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto: do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrabiać. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na wymiary blaszki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową.

Drugą część ciasta też rozwałkować, położyć na masie jabłkowej, lekko dociskając. Wysmarować białkiem. Okruszyć posypką. Kołocz piec 40–45 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce.

Przepis przygotowała Anna Kruszona
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/

Opr. Agata Dobak

Polecane dla Ciebie:

article icon

Dodatki do żywności pod lupą NIK

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody