Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – kołacz śląski z jabłkami

10.03.2018

Drukuj

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – kołacz śląski z jabłkami

Artykuł dostępny

ROZCZYN:
40 g świeżych drożdży,
4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cukru,
1/4 szklanki ciepłego mleka.

r e k l a m a



CIASTO:
cały rozczyn,
100 g cukru,
szczypta soli,
2 jajka,
500 g mąki pszennej,
120 g stopionego, ciepłego masła,
3/4 szklanki ciepłego mleka,
bułka tarta do posypania ciasta,
białko pozostałe z posypki
do wysmarowania ciasta.

POSYPKA:
200 g zimnego masła,
150 g cukru pudru,
250 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 łyżka naturalnego kakao,
cukier puder do oprószenia.

MASA JABŁKOWA:
2 kg jabłek,
100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań),
1 łyżeczka cynamonu,
3 łyżki soku z cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA:
Posypka: mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękoma i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować masę jabłkową: obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka wraz z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10–15 minut. Rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto: do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrabiać. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na wymiary blaszki. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową.

Drugą część ciasta też rozwałkować, położyć na masie jabłkowej, lekko dociskając. Wysmarować białkiem. Okruszyć posypką. Kołocz piec 40–45 minut w temperaturze 170°C, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce.

Przepis przygotowała Anna Kruszona
http://jadloiczytadlo.blogspot.com/

Opr. Agata Dobak

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła: Popyt na żeńską połowę

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii