Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – mazurek czekoladowy

14.03.2018

Drukuj

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – mazurek czekoladowy

Artykuł dostępny

SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jajek, 80 g cukru,
2 tabliczki czekolady deserowej,
50 g masła, dżem z czarnej porzeczki.

r e k l a m a

SKŁADNIKI NA MASĘ:
200 ml śmietany 30%,
2 tabliczki deserowej czekolady,
2 łyżki miękkiego masła.

SPOSÓB WYKONANIA:
Do rozpuszczonego masła dodać połamaną czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do piany dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce. Piec 10–12 minut w temperaturze 190–200°C. Po ostudzeniu ciasto pokroić na dwie równe części i na jednej z nich rozsmarować dużą ilość dżemu.

Śmietanę mocno podgrzać, nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dobrze wystudzić. Odłożyć 4 łyżki masy jako polewę, a pozostałą część ubić do uzyskania puszystego kremu. Odłożyć 2–3 łyżki kremu na rozetki. Krem rozsmarować na dżemie i przykryć drugą częścią ciasta. Można ułożyć więcej warstw, nakładając składniki naprzemiennie wg własnego uznania.

Z odłożonego kremu wykonać szprycą rant lub rozetki. Cztery łyżki pozostawionej masy podgrzać, aż się rozpuści i polać wierzch mazurka. Udekorować bakaliami wg upodobań.

Przepis przygotowała Kinga Machaj.

Opr. Agata Dobak

Polecane dla Ciebie:

article icon

Geograficzny układ cen pszenicy w Polsce

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody