Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – mazurek czekoladowy

14.03.2018

Drukuj

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – mazurek czekoladowy

Artykuł dostępny

SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jajek, 80 g cukru,
2 tabliczki czekolady deserowej,
50 g masła, dżem z czarnej porzeczki.

r e k l a m a



SKŁADNIKI NA MASĘ:
200 ml śmietany 30%,
2 tabliczki deserowej czekolady,
2 łyżki miękkiego masła.

SPOSÓB WYKONANIA:
Do rozpuszczonego masła dodać połamaną czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do piany dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce. Piec 10–12 minut w temperaturze 190–200°C. Po ostudzeniu ciasto pokroić na dwie równe części i na jednej z nich rozsmarować dużą ilość dżemu.

Śmietanę mocno podgrzać, nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dobrze wystudzić. Odłożyć 4 łyżki masy jako polewę, a pozostałą część ubić do uzyskania puszystego kremu. Odłożyć 2–3 łyżki kremu na rozetki. Krem rozsmarować na dżemie i przykryć drugą częścią ciasta. Można ułożyć więcej warstw, nakładając składniki naprzemiennie wg własnego uznania.

Z odłożonego kremu wykonać szprycą rant lub rozetki. Cztery łyżki pozostawionej masy podgrzać, aż się rozpuści i polać wierzch mazurka. Udekorować bakaliami wg upodobań.

Przepis przygotowała Kinga Machaj.

Opr. Agata Dobak

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mikroelementy wspomogą zimowanie

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii