StoryEditor

Wielkanocne słodkości z różnych stron Polski – mazurek czekoladowy

Możesz poczęstować domowników i gości czekoladowym mazurkiem. To najbardziej znane, tradycyjne ciasto wielkanocne. Przepisów na pomady do mazurków są setki. My proponujemy pomadę czekoladową. Najistotniejszą rzeczą w przygotowaniu mazurków jest ich udekorowanie. Do tej czynności chętnie przyłączą się dzieci, które będą miały dużo frajdy.
08.03.2018., 09:03h
SKŁADNIKI NA CIASTO:
6 jajek, 80 g cukru,
2 tabliczki czekolady deserowej,
50 g masła, dżem z czarnej porzeczki.

SKŁADNIKI NA MASĘ:
200 ml śmietany 30%,
2 tabliczki deserowej czekolady,
2 łyżki miękkiego masła.

SPOSÓB WYKONANIA:
Do rozpuszczonego masła dodać połamaną czekoladę. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Do piany dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie rozprowadzić na blaszce. Piec 10–12 minut w temperaturze 190–200°C. Po ostudzeniu ciasto pokroić na dwie równe części i na jednej z nich rozsmarować dużą ilość dżemu.

Śmietanę mocno podgrzać, nie gotować. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dobrze wystudzić. Odłożyć 4 łyżki masy jako polewę, a pozostałą część ubić do uzyskania puszystego kremu. Odłożyć 2–3 łyżki kremu na rozetki. Krem rozsmarować na dżemie i przykryć drugą częścią ciasta. Można ułożyć więcej warstw, nakładając składniki naprzemiennie wg własnego uznania.

Z odłożonego kremu wykonać szprycą rant lub rozetki. Cztery łyżki pozostawionej masy podgrzać, aż się rozpuści i polać wierzch mazurka. Udekorować bakaliami wg upodobań.

Przepis przygotowała Kinga Machaj.

Opr. Agata Dobak
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 03:05