Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Wielkanocne smaki - jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Obrazek

Wielkanocne dania kojarzą się najczęściej z żurkiem, białą kiełbasą czy drożdżową babką. Można postawić też na mniej tradycyjne potrawy, takie jak np. jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem! Poznaj przepis na nowoczesną przystawkę.

Katarzyna Sierszeńska5 kwietnia 2023, 08:56
Jajka faszerowane awokado z wędzonym łososiem

Składniki:
  • 4 duże jajka,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • garść liści bazylii,
  • 4 plastry łososia wędzonego,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz,
  • kiełki rzodkiewki do ozdoby.


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać i pokroić na połówki nie wzdłuż, a wszerz. Żółtka zblendować wraz z wydrążonym awokado, majonezem, sokiem z cytryny, czosnkiem i liśćmi bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Białkom odciąć końcówki, tak aby można było swobodnie postawić je na talerzu. Plastry łososia pociąć na długie paski. Każde białko owinąć paskiem łososia. Za pomocą dekoratora faszerować białka musem z awokado. Można udekorować kiełkami rzodkiewki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.




Picture of the author
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)