Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wigilijny karp z pieczarkami

16.12.2019

Drukuj

Wigilijny karp z pieczarkami

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Przepisów na karpia jest całkiem sporo. Tradycyjnie na wigilijnym stole pojawia się w smażonej odsłonie. Dla wielbicieli karpia, ale też jego oponentów, mam dziś przepis na pieczonego karpia z pieczarkami i rodzynkami. Ten miks dodatków wspaniale podbija smak ryby. Ma też dodatkową zaletę – łatwo go podgrzać następnego dnia. Dzięki pieczarkowej pierzynce ryba podczas podgrzewania nie wysycha. Przygotowanie również nie zajmie zbyt dużo czasu.

 

Czego potrzebujesz?

1 karp,

300 g pieczarek,

3 cebule,

1/3  szklanki rodzynek,

mąka,

pęczek natki pietruszki,

200 ml kwaśnej śmietany,

masło klarowane do smażenia,

pieprz ziołowy i sól.

r e k l a m a

 

Jak to zrobić?


Dzień przed przygotowaniem dania karpia podzielna dzwonka. Dopraw solą i pieprzem ziołowym i obtocz w mące. Rybę przełóż krążkami cebuli, odstaw w chłodne miejsce na noc.

 


Rybę oczyść z cebuli i smaż z każdej strony na klarowanym maśle, aż się przyrumieni. Dzwonka przełóż do naczynia żaroodpornego.

 

 
Na maśle zeszklij poszatkowaną cebulę; dodaj pokrojone w piórka pieczarki. Smaż aż grzyby się przyrumienią. Dopraw solą i pieprzem.

 


Na karpia wyłóż podsmażone pieczarki i dodaj 1/3 szklanki rodzynek. Piecz w temperaturze 1700C przez 15 minut. Trzy minuty przed końcem pieczenia dodaj kwaśną śmietanę.

 

 
Karpia z pieczarkami podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ursus C-360 z hydraulicznym wspomaganiem kierownicy. Jak je zamontować i ile to kosztuje?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody