StoryEditor

Witaminowa bomba na wiosnę – Koktajl szpinakowo-migdałowy

Koktajl ze świeżych owoców oraz warzyw uzupełni niedobory witamin po zimie i doda energii, której może nam brakować w okresie przesilenia wiosennego. Szpinak i awokado to nasi sprzymierzeńcy.
26.04.2018., 21:04h
Szpinak to bogate źródło żelaza. Awokado dzięki kwasom tłuszczowym poprawia pracę układu nerwowego. Seler naciowy oczyszcza, zmniejsza obrzęki i przyspiesza przemianę materii.

Składniki na 4 porcje:
2–3 garście szpinaku,
1 banan,
1 awokado lub 1 gruszka,
1 łodyga selera naciowego,
350 ml mleka migdałowego,
6 łyżeczek soku z cytryny,
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
2 łyżeczki miodu.

Sposób wykonania:
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Awokado lub gruszkę umyć, obrać, pokroić w cząstki. Dodać mleko migdałowe. Wycisnąć sok z cytryny. Dodać imbir i miód do smaku. Składniki zblendować na gładką masę. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć niegazowaną wodą mineralną. Koktajl najlepiej spożyć zaraz po przyrządzeniu, ewentualnie przechowywać w lodówce w szklanym opakowaniu do 24 godzin.

Przepisy przygotowała Agata Dobak
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 23:39