StoryEditor

Współczesna dieta fit – podwieczorek/kolacja

Lekka i zjedzona parę godzin przed snem nie zburzy dietetycznego reżimu. Kolację powinniśmy jeść powoli, wtedy zjemy mniej.
30.01.2018., 10:01h

Sałatka z buraczków i kaszy gryczanej

Składniki na 1 porcję: 

  • 1 burak,
  • garść rukoli,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • 1 plaster boczku, opcjonalnie schab lub wołowina,
  • ½ gruszki,
  • pestki słonecznika i dyni,
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny.

Składniki na sos: 

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Buraki w skórce gotować przez 35 minut w osolonej, lekko osłodzonej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny. Buraczki można też upiec: zawinięte w folię aluminiową w 200°C przez około 50 minut. Następnie buraki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Ugotować kaszę. Mięso usmażyć na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną gruszkę i kaszę. Przygotować sos: składniki zmieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Rukolę, buraki, mięso z gruszką i kaszą posypać pestkami i polać sosem.

Przepisy i zdjęcia przygotowała Balbina Piontek, http://healthskie.pl/
Opr. Agata Dobak

Zobacz również:
Współczesna dieta fit – dwudaniowy obiad

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 04:07