StoryEditor

Zdrowa zapiekanka warzywna z baraniną

Czy wiesz, że owce nie zapadają na choroby nowotworowe? To zasługa kwasów orotowych, które możesz spożyć w daniu z baraniny. Ponadto mięso owcy bogate jest w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak w rybach, a kwas linolowy z baraniny obniża poziom cholesterolu.
14.08.2018., 16:08h
Zapiekanka warzywna z baraniną

Składniki:
500 g mielonej baraniny,
1 duża marchewka,
1/2 słodkiej czerwonej papryki,
1 średnia cebula,
150 ml passaty pomidorowej,
900 g ziemniaków,
150 ml mleka,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
bazylia,
sól, pieprz,
olej.

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, przepuścić przez praskę na gładkie purée, przyprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć na oleju, przyprawiając solą, pieprzem, sosem Worcestershire, cynamonem, bazylią.

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę poszatkować, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na początku wrzucić tylko cebulę i smażyć ją około 5 minut, potem dorzucić resztę warzyw i dusić do miękkości. Do warzyw dodać mięso, passatę pomidorową wymieszaną z mąką, wszystko razem wymieszać i dusić 10 minut.

Farsz mięsno–warzywny wyłożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć warstwą purée – można użyć szprycy do kremów. Piec w 180°C do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, około 30–40 minut.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska



Wypróbuj też: Gulasz z baraniny, Kofta jagnięca z sosem paprykowym

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 00:04