Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zdrowa zapiekanka warzywna z baraniną

26.09.2018

Drukuj

Zdrowa zapiekanka warzywna z baraniną

Artykuł dostępny

Zapiekanka warzywna z baraniną

Składniki:
500 g mielonej baraniny,
1 duża marchewka,
1/2 słodkiej czerwonej papryki,
1 średnia cebula,
150 ml passaty pomidorowej,
900 g ziemniaków,
150 ml mleka,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
bazylia,
sól, pieprz,
olej.

r e k l a m a



Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, przepuścić przez praskę na gładkie purée, przyprawić solą i pieprzem. Mięso usmażyć na oleju, przyprawiając solą, pieprzem, sosem Worcestershire, cynamonem, bazylią.

Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę poszatkować, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć razem na oleju, jednak na początku wrzucić tylko cebulę i smażyć ją około 5 minut, potem dorzucić resztę warzyw i dusić do miękkości. Do warzyw dodać mięso, passatę pomidorową wymieszaną z mąką, wszystko razem wymieszać i dusić 10 minut.

Polecany artykuł

Pierogi z kapustą i grzybami



Farsz mięsno–warzywny wyłożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć warstwą purée – można użyć szprycy do kremów. Piec w 180°C do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, około 30–40 minut.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska



Wypróbuj też: Gulasz z baraniny, Kofta jagnięca z sosem paprykowym

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ile kosztuje używany pług obrotowy?

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii