Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zupa z karpia inaczej – wigilijny przepis

02.12.2019

Drukuj

Zupa z karpia inaczej – wigilijny przepis

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Halaszle to tradycyjna węgierska zupa rybna. Pachnie papryką i rozgrzewa żołądek. Bez wątpienia nada nutę pikanterii naszemu polskiemu wigilijnemu stołowi. Podstawą tej zupy jest ryba słodkowodna – na Węgrzech głównie dodaje się karpia lub suma. Oczywiście można wykorzystać inne gatunki ryb, byleby pochodziły z połowów śródlądowych. Drugim po rybie najważniejszym składnikiem jest papryka – świeża i w proszku. W zależności od regionu dodaje się paprykę czerwoną lub zieloną. Innymi regionalnymi dodatkami są pomidory, makaron oraz ziemniaki.

Halaszle jest uznawana przez smakoszy za jedną z najlepszych zup rybnych świata. Warto więc ją zaserwować.

 

Czego potrzebujesz?

Składniki na wywar:

głowa i ogon z karpia,

włoszczyzna,

3 listki laurowe,

r e k l a m a

kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól.

 

Polecany artykuł

Karp na Wigilię w cieście francuskim

Składniki na zupę:

karp pokrojony w dzwonka,

po 2 papryki czerwone i zielone,

5 dużych ziemniaków,

2 duże cebule,

3 ząbki czosnku,

puszka krojonych pomidorów,

łyżeczka słodkiej papryki i papryki wędzonej,

1/2 łyżeczki chili,

łyżka klarowanego masła,

200 ml kwaśnej, gęstej śmietany,

pieprz i sól.

 

Jak to zrobić?

 
Karpia spraw, umyj, osusz. Oddziel głowę, ogon i płetwy. Tuszę podziel na dzwonka.

 


Głowy i ogony karpia zalej 2,5 l wody. Dodaj włoszczyznę oraz przyprawy. Wywar doprowadź do wrzenia, usuń szum i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Wywar przecedzić przez drobne sitko lub gazę. Odłóż marchewkę.

 


Cebulę, czosnek drobno posiekaj i zeszklij posolone na klarowanym maśle.

 

 
Do cebuli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmaż.

 


Paprykę potnij w cienkie słupki i podduś wraz z cebulą i kartoflami.


Warzywa przełóż do 5-l garnka i zalej rybnym wywarem. Dodaj pomidory z puszki, posoloną rybę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około godziny. Pod koniec dodaj pokrojoną marchewkę z wywaru.

 

:
Zupę Podawaj z kwaśną śmietaną.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody