StoryEditor

Zupa z karpia inaczej – wigilijny przepis

Chcesz zaskoczyć gości zupą na wigilijnym stole? Lubicie karpia? Ten przepis jest właśnie dla Was! Sprawdź jak zrobić halaszle – węgierską zupę z karpia.
29.11.2019., 14:11h

Halaszle to tradycyjna węgierska zupa rybna. Pachnie papryką i rozgrzewa żołądek. Bez wątpienia nada nutę pikanterii naszemu polskiemu wigilijnemu stołowi. Podstawą tej zupy jest ryba słodkowodna – na Węgrzech głównie dodaje się karpia lub suma. Oczywiście można wykorzystać inne gatunki ryb, byleby pochodziły z połowów śródlądowych. Drugim po rybie najważniejszym składnikiem jest papryka – świeża i w proszku. W zależności od regionu dodaje się paprykę czerwoną lub zieloną. Innymi regionalnymi dodatkami są pomidory, makaron oraz ziemniaki.

Halaszle jest uznawana przez smakoszy za jedną z najlepszych zup rybnych świata. Warto więc ją zaserwować.

 

Czego potrzebujesz?

Składniki na wywar:

głowa i ogon z karpia,

włoszczyzna,

3 listki laurowe,

kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól.

 

Składniki na zupę:

karp pokrojony w dzwonka,

po 2 papryki czerwone i zielone,

5 dużych ziemniaków,

2 duże cebule,

3 ząbki czosnku,

puszka krojonych pomidorów,

łyżeczka słodkiej papryki i papryki wędzonej,

1/2 łyżeczki chili,

łyżka klarowanego masła,

200 ml kwaśnej, gęstej śmietany,

pieprz i sól.

 

Jak to zrobić?

 
Karpia spraw, umyj, osusz. Oddziel głowę, ogon i płetwy. Tuszę podziel na dzwonka.

 


Głowy i ogony karpia zalej 2,5 l wody. Dodaj włoszczyznę oraz przyprawy. Wywar doprowadź do wrzenia, usuń szum i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Wywar przecedzić przez drobne sitko lub gazę. Odłóż marchewkę.

 


Cebulę, czosnek drobno posiekaj i zeszklij posolone na klarowanym maśle.

 

 
Do cebuli dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Przesmaż.

 


Paprykę potnij w cienkie słupki i podduś wraz z cebulą i kartoflami.


Warzywa przełóż do 5-l garnka i zalej rybnym wywarem. Dodaj pomidory z puszki, posoloną rybę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu około godziny. Pod koniec dodaj pokrojoną marchewkę z wywaru.

 

:
Zupę Podawaj z kwaśną śmietaną.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 12:37