Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Newsletter rynkowy>Raporty IGC>

Raport IGC: długo wyczekiwane dane o nadchodzącym sezonie 2022/23

Obrazek

Kwietniowy raport Międzynarodowej Rady Zbożowej przynosi pierwsze szacunki zbiorów zbóż i soi na nadchodzący sezon. Jak będzie wyglądały zbiory, konsumpcja i zapasy w sezonie 2022/23 zdaniem ekspertów IGC.

dr Juliusz Urban27 kwietnia 2022, 11:27

Zboża

Zdaniem ekspertów Międzynarodowej Rady Zbożowej dzięki wzrostom szacunków zbiorów kukurydzy w Brazylii, prognoza światowej produkcji zbóż ogółem na sezon 2021/22 wzrasta do 2 mld 287 mln ton, o 3% rok do roku.  O 45 mln ton w skali roku rośnie także globalna konsumpcja zbóż, która ma wynieść 2 mld 281 mln t, a więc nieznacznie niej od produkcji, co skutkuje zwiększeniem zapasów zbóż na koniec bieżącego sezonu o 7 mln t, do 608 mln ton. Jest to także efektem kumulacji zapasów ubiegłorocznych zbóż na Ukrainie.

Kwietniowy raport IGC zawiera pierwszy pełny zestaw prognoz podaży i popytu na zboża na sezon 2022/23, na które rynki, z uwagi na konflikt w regionie Morza Czarnego, szczególnie wyczekiwały. I właśnie z uwagi na napaść Rosji na Ukrainę eksperci Rady nadchodzące zbiory zbóż oceniają na niższym od aktualnego poziomie 2 mld 275 mln ton. Przewiduje się, że w sezonie 2022/23 redukcję zbiorów dla kukurydzy (–13 mln t), sorgo (–2 mln t) i pszenicy (–1 mln t), za to wzrosty zbirów jęczmienia (+2 mln t) i owsa (+2 mln t). 

Jednak konsumpcja zbóż dalej rośnie. W nadchodzącym sezonie pomimo prognoz wolniejszego niż przeciętnie wzrostu zużycia na żywność i pasze, związanego z prognozowanymi wysokimi cenami i wynikającym z tego racjonowaniem zużycia, światowa konsumpcja ma osiągnąć nowy szczyt 2 mld 302 mln ton, co doprowadzi do obniżenia globalnych zapasów o 26 mln t, do 581 mln ton. Głównie z powodu wzrostu cen kukurydzy i pszenicy handel światowy spadnie drugi rok z rzędu, tym razem o 9 mln t rocznie, do 407 mln ton.

Soja

W sezonie 2021/22 ze względu na znacznie mniejsze plony  w Ameryce Południowej, światowe zbiory soi wynosząc 349 mln ton spadają o 5% rok/roku. 

Globalne wykorzystanie, w ślad za ograniczeniami konsumpcji głównie w Azji i Ameryce Południowej, spada o 2% w skali roku do 360 mln t.

Również gwałtownie się kurczą zapasy końcowe wynoszące 44 mln t, będą musiały być odbudowane z nadchodzącym sezonie.

I tak się zdaniem ekspertów IGZ stanie. Wstępnie zakładają oni większe lub nawet rekordowe zbiory u trzech głównych producentów Brazylii USA i Argentynie i przewidują się, że światowa produkcja w sezonie 2022/23 osiągnie szczyt 383 mln t, co oznaczałoby wzrost o 10% rok do roku.

Pomimo przewidywanego wzrostu konsumpcji do 373 mln ton i handlu do 166 mln t (7% wzrost r/r) zapasy mogą wzrosnąć do 54 mln ton, aż o 10 mln t w ciągu jednego sezonu.

oprac. Juliusz Urban Fot. archiwum taP



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Juliusz Urban
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)