Raport IGC: mniej kukurydzy, kurczące się zapasy soi

Zbiory kukurydzy są mocno redukowane, ale produkcja zbóż nadal będzie rekordowa. Pomimo ostatniej obniżki na półkuli południowej, światowe zbiory soi wciąż mają być większe niż przed rokiem.
Prognozy zbiorów zbóż na świecie są kolejny raz korygowane, ale wciąż mamy do czynienia z rekordowymi poziomami. Rozpędzony handel zarówno w zbożach, a przede wszystkim w soi powoduje spore zawirowania w globalnym bilansie. Przyglądnijmy się jakie prognozy eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej przygotowali w styczniowym raporcie.
Wykorzystanie zbóż obniżono w bieżącym raporcie o 5 mln t, przy czym obniżki dla paszowych i przemysłowych zastosowań kukurydzy przeważają nad niewielkim wzrostem w pszenicy i innych zbożach. Chociaż pandemia nadal osłabia popyt w niektórych sektorach, szczególnie przy zużyciu na etanol do produkcji paliw i w browarnictwie, przewiduje się, że globalna konsumpcja wzrośnie piąty rok z rzędu, do 2,216 mld ton (+ 24 mln rok/roku). Obejmuje to przyrosty o 8 mln t dla kukurydzy i pszenicy oraz wzrosty po 2 mln t dla jęczmienia, sorgo i owsa.
Prognoza dotycząca zapasów zbóż ogółem na koniec sezonu 2020/21 aktualnie obniżyła się o 5 mln t do 611 mln, co oznacza spadek o 6 mln w stosunku do roku ubiegłego i najniższy poziom od pięciu lat. Zapasy kukurydzy dochodzą do najniższego od ośmiu lat poziomu, na co wpływ miały spadki w USA, Chinach i UE. Z drugiej strony, rosną do nowego szczytu, zapasy pszenicy (dotyczy głównie Chin i Indii), bo u głównych eksporterów będą tylko nieznaczne zmiany. Światowe zasoby jęczmienia osiągają szczytowy poziom 11-sezonowy, częściowo z powodu gwałtownego wzrostu w Australii.
Uwzględniając solidny wzrost dostaw pszenicy, kukurydzy i sorgo, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej oczekują, że światowy handel zbożem w sezonie 2020/21 osiągnie rekordowe 408 mln t, co oznaczałoby 4% wzrost w porównaniu do poprzedniego sezonu. Zwiększone prognozy dotyczące dostaw pszenicy, jęczmienia, sorgo i owsa nie rekompensują w całości cięć dla kukurydzy.
Soja
Związana z niechętną sprzedażą przez argentyńskich plantatorów mniejsza konsumpcja jest nadal ograniczona o 4 mln t, do 365 mln. W oparciu o wzrost w chińskim sektorze paszowym, globalne zużycie rośnie o 4% w stosunku do ubiegłego roku. Prognozy podkreślają wzrost przerobu u głównych eksporterów, czemu sprzyja lokalny i międzynarodowy popyt na produkty sojowe.
Prognoza dla międzynarodowego handlu utrzymuje się niemal na podobnym poziomie 168 mln t, co oznacza niewielki spadek w stosunku do ubiegłego sezonu. Chociaż prawdopodobny jest niewielki wzrost dostaw do Chin, ograniczenie dostępności i podwyższone ceny mogą osłabić zakupy innych importerów, dlatego handel spada o 1% rok/roku. Wysyłki z USA rosną o około jedną trzecią, osiągając nowy rekord.
Podczas, gdy światowe zapasy są nieznacznie zmienione w ujęciu miesięcznym, na poziomie 45 mln t (–6 mln t r/r), to perspektywy dla zapasów u głównych eksporterów zostały obniżone o 2 mln do 10 mln,
Przewiduje się, że światowe zapasy skurczą się drugi rok z rzędu, 60% spadek, w stosunku do roku ubiegłego, związany jest z silną redukcją w USA.
oprac. Juliusz Urban fot. Konieczka