Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Newsletter rynkowy>Raporty IGC>

Raport IGC – świat skonsumuje tyle zbóż, co wyprodukuje

Obrazek
W swoim najnowszym raporcie eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej obniżają prognozy zbiorów zbóż i soi, a podwyższają światowe zużycie.
dr Juliusz Urban4 listopada 2020, 12:20

Aktualne korekty przewidywań powodują, że pomimo rekordowych zbiorów, światowe zapasy pozostają praktycznie na tym samym poziomie co rok temu.

Zboża

Prognoza ekspertów IGC dotycząca produkcji zbóż ogółem na świecie w 2020/21 w tym miesiącu została zmniejszona o 1 mln ton – do 2,226 mld ton. Powodem są obniżki produkcji kukurydzy, głównie w UE, na Ukrainie w Argentynie, RPA i Chinach. 

 

Chociaż perspektywy popytu na kukurydzę są nieco niższe niż wcześniej zakładano, to ilości wykorzystanej pszenicy, sorgo i żyta, podnoszą prognozę spożycia zbóż ogółem do 2,223 mld t. Oznacza to wzrost o 29 mln w stosunku do ubiegłego sezonu, w tym na konsumpcję (+ 10 mln t), na paszę (+ 9 mln t), zastosowanie przemysłowe (+8 mln t) i pozostałe (+ 2 mln t). 


Za większym spożyciem musi nadążać handel. 
Prognozy dotyczące światowej wymiany towarowej w sezonie 2020/21 podnoszą się do 403 mln (+8 mln t r/r), głównie w związku z większymi dostawami kukurydzy i sorgo.


Pomimo wzrostów zapasów pszenicy, jęczmienia, sorgo, owsa i żyta, przewiduje się, że globalne zapasy zbóż na koniec 2020/21 r., 
w oczach ekspertów będą się  kurczyć do 619 mln tj. do stanu podobnego co przed rokiem. Powodem jest znaczny spadek zapasów kukurydzy (–17 mln t r/r) związany głównie z dalszymi redukcjami w Chinach, ale także w UE. 

 

Soja

Dzięki odbiciu produkcji w USA, w połączeniu z potencjalnie większymi zbiorami na półkuli południowej, światowa produkcja soi w sezonie 2020/2021 wzrośnie o 9%, w stosunku do poprzedniego sezonu i wyniesie 370 mln t. 

 

Oczekuje się, że dalsze ożywienie chińskiego popytu na paszę przyczyni się do rekordowego spożycia. IGC przewiduje się, że konsumpcja soi podwyższy się o 17 mln ton r/r – do 370 mln ton.  ​​

 

Po wyjątkowo solidnym wzroście w poprzednim roku, prognoza dotycząca światowego handlu obecnie została podniesiona tylko o 2 mln t, do 167 mln, i będzie to nieznacznie poniżej ubiegłego sezonu. Zdecydowanie jednak podniesiona zostaje prognoza sprzedaży soi ze Stanów Zjednoczonych, która ma wynieść w tym roku rekordowe 60 mln ton.

Wzmożony handel i większa konsumpcja powodują, że światowe zapasy soi na koniec sezonu są obniżone do 46 mln ton. Będzie to poziom niższy o 4 mln ton w stosunku do poprzedniej prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej, ale tylko o 1 mln ton niższy niż wynosiły zapasy na koniec poprzedniego sezonu. 

 

oprac. Juliusz Urban     Fot: Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:dr Juliusz Urban
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)