Raport USDA: kolejna korekta zbiorów pszenicy
To już kolejny raport amerykańskich ekspertów obniżający zbiory pszenicy, a i kukurydzy ma być nieco mniej. Przyjrzyjmy się jak obniżki zbiorów wpłyną na konsumpcje, eksport i zapasy.
PSZENICA
Globalne prognozy dotyczące pszenicy na 2021/22 obejmują aż redukcję 2,2-milionową redukcję zborów w porównaniu z poprzednim raportem. Zbiory w bieżącym sezonie wyniosą 776, 42 mln t i będą już tylko o 0,6 mln t wyższe od poprzedniego roku, co ciekawe największa obniżka zbiorów nastąpi u głównych importerów pszenicy, którzy mocniej będą musieli się rozglądać za towarem na światowym rynku.
Tym bardziej, że przewidywana światowa konsumpcja w sezonie 2021/22 zostaje podniesiona z 0,6 mln t do 788,1 milionów ton, czyli o 5,5 mln t więcej niż w sezonie ubiegłym. Największe wzrosty zużycia dotyczą wykorzystania paszowego, a najistotniejsze zmiany dotyczą Kanady i Chin. Kanadyjska konsumpcja została podniesiona o 1,7 mln do 9,6 mln t, w tym 4,5 mln t wykorzystane zostanie na paszę. Za to konsumpcja pszenicy w Chinach spada o 1 mln t, do 147,5 mln t w tym wykorzystanie paszowe wyniesie 35 mln t. Stanie się tak, ponieważ krajowe ceny pszenicy w Chinach nie są już tak atrakcyjne w porównaniu z cenami kukurydzy.
Podążając za rosnąca konsumpcją, handel światowy w sezonie 2021/22 wzrośnie o 2,3 mln t, w stosunku do styczniowego raportu i o 4 mln t rok/roku i wyniesie 206,7 mln t. Głównie wzrosty dotyczą eksport z Indii i Argentyny. Eksport Indii wzrasta do 7,0 mln ton, co pobiło by dotychczasowy rekord eksport z sezonu 2012/13. Indyjskie ceny są bowiem bardzo atrakcyjne i stanowią sporą konkurencję na rynkach azjatyckich. Zwiększa się także eksport z Argentyny, tym razem rosnąc o 0,5 miliona ton do rekordowych 14 mln t, gdy przed rokiem było to jedynie 11,5 mln t.
Mniejsze zbiory i rosnąca konsumpcja wpływają na obniżką globalnych zapasów pszenicy. Przewidywane światowe zapasy na koniec sezonu 2021/22 zostają w bieżącym raporcie obniżone o 1,7 miliona t, do 278,2 mln ton. Obniżki dla Kanady i Indii częściowo są kompensowane podwyżkami w Stanach Zjednoczonych i na Ukrainie. Zapasy światowe są obecnie prognozowane na najniższym poziomie od 5 lat, a w stosunku do poprzedniego sezonu będą niższe aż o 11,6 mln t.
KUKURYDZA
Lutowy raport USDA uwypukla także spadek globalnej produkcji zbóż gruboziarnistych w sezonie 2021/22, jest ona o 2,7 mln t niższa niż zakładano w poprzednim miesiącu i wyniesie 1 mld 497 mln ton.
Szacując już samą kukurydzę, amerykańscy eksperci podkreślają spadek przewidywanych zbiorów o 1,6 mln t raport do raportu, które jednak wynosząc 1 mld 205 tys. t, będą wyższe o 2,5 mln t od ubiegłego sezonu.
Zmniejszone są prognozy zbiorów kukurydzy w Brazylii, w wyniku niższych oczekiwanych plonów z pierwszego zbioru. Spadnie także, zdaniem ekspertów USDA produkcja kukurydzy w Paragwaju, do czego przysłużą się ekstremalne upały i susza.
Eksport kukurydzy zmienia się nieznacznie, malejąc o 0,6 mln t wyniesie 203,7 mln ton, co jest wynikiem wyższym o 20,4 mln t w stosunku do ubiegłego sezonu. Główne zmiany w handlu obejmują niższy eksport kukurydzy z Argentyny, o 2,8 ml w skali roku, do 39 mln t i ponaddwukrotny wzrost eksportu z Brazylii, do 43 mln t.
Zapasy kukurydzy na koniec bieżącego sezonu spadają w porównaniu do styczniowego raportu o 0,9 mln t do 302,2 mln t, ale wciąż jest to jednak więcej od zakończenia poprzedniego sezonu o 10,2 mln ton.
Oprac. Juliusz Urban Fot. archiwum taP